Politika 16.01.2023.

Trišić Babić: Bećirović nastavlja raniju praksu, dobro zna da od NATO puta nema ništa

ČITANJE: 2 minute

Sve što je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović dogovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom nema nikakvog značaja i može se podvesti pod kategoriju “kafanskih priča”, jer je on boravio u Briselu u ličnom svojstvu i nije zastupao stavove BiH.

Kazala je ovo savjetnica predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Ana Trišić Babić za portal Banjaluka.net.

Ona dodaje da Bećirovićeva izjava kako će se “lično zalagati za bolje mapiranje pita BiH u NATO” pokazuje da on još ne poznaje dobro kako BiH funkcioniše.

– Jer da poznaje, znao bi da je za tako nešto potrebna saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH, odnosno konsenzus svih naroda u BiH. Kako je stav Republike Srpske dobro poznat, od NATO puta nema ništa i BiH ne ide ka članstvu u tom savezu – kazala je Trišić Babić.

Kako navodi, članstvo nijedne države u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji ne može dobiti “novi put”.

– Taj put je star koliko postoje međunarodno pravo i organizacije, a to je regulisano Bečkom konvencijom o ugovornom pravu iz 1969. godine – navodi ona.

To konkretno znači, objašnjava, da pristupanje organizaciji treba biti potpisano i ratifikovano. Zbog toga, upitala je Bećirovića kako to misli sprovesti.

– Hoće li potpisati Predsjedništvo u krnjem sastavu? Kako će ugovor biti ratifikovan ako poslanici i delegati iz Srpske u oba doma Parlamentarne skupštine BiH ne daju saglasnost? – pita Trišić Babić.

Podsjeća da je i Narodna skupština usvojila Deklaraciju o neutralnosti, koja obavezuje sve predstavnike Srpske u institucijama BiH.

Kako kaže, BiH i NATO imaju saradnju i protiv toga nema ništa protiv, ali o članstvu nema govora.

– To je ponovljeno više puta i ovakvi jednostrani potezi su nastavak prakse ranijih predstavnika Bošnjaka, koja ne doprinosi nikome u BiH. Ne želim da pomislim da je gospodin Bećirović ovakvim potezima zlonamjeran, ali on dobro zna kakva je pozicija Republike Srpske po tom pitanju i svjestan je situacije – ističe ona.

Na kraju dodaje da se srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i predsjednik Srpske Milorad Dodik, zalažu za to da se BiH ne priklanja nikome i da u okviru svojih kapaciteta, sarađujući sa svima, gradi bolje i kvalitetnije društvo u Srpskoj i BiH.

(Aleksandar Stojanović)