Politika 23.06.2022.

Trišić Babić: Džaferović će u Briselu zastupati partijske stavove

ČITANJE: 2 minute

Dok zemlje Zapadnog Balkana, prvenstveno Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, na Samit u Briselu pristupaju na najvišem nivou i sa temeljnom pripremom, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u Brisel odlazi kako bi zastupao lične i partijske stavove.

Ovu informaciju za portal Banjaluka.net potvrdila je savjetnica srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić, ističući da Džaferović o svom putu u Brisel nije obavijestio ostala dva člana Predsjedništva, niti je dobio njihov stav kako da predstavlja BiH u ovom trenutku.

– Takođe, Džaferović u svojoj delegaciji vodi samo predstavnike svog kabineta – kazala je ona.

Dodaje da su iz medija saznali da Džaferović putuje u Brisel samo sa članovima svog kabineta.

– On nije obavjestio ostale članove, niti ima usaglašenog stava – kaže Trišić Babić.

Podsjeća da su se predsjednici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije prije sastanka usaglašavali o mnogim pitanjima, te da su ovom pitanju pristupili veoma studiozno i ozbiljno.

– Oni su u okviru Otvorenog Balkana usaglasili svoje stavove, tu je i Crna Gora, samo BiH ide “turistički”. Ne samo što se nismo usaglasili s komšijama, nego nema dogovora ni iznutra – ističe Trišić Babić.

“Nije dobra poruka EU”

Ona kaže i da su se obratili predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu, koji su organizatori sastanak, gdje su istakli potrebu da svi članovi Predsjedništva BiH budu prisutni.

– Poštujemo činjenicu da je Šefik Džaferović predsjedavajući, ali smatramo da su trenutak i tema takvi da bi bilo dobro da svi budu prisutni – kaže Trišić Babićeva.

Smatra da ovakav odnos pokazuje da Evropskoj uniji nije stalo da se BiH kreće bilo gdje, a da je pojedincima u BiH važno samo da predstavljaju lične i partijske stavove.

– Nakon što su preko reda nekima dali kandidatski status, izostavljajući BiH, sada pokazuju i ovakav odnos. To nije dobra poruka – kaže ona.

(A.S)