Politika 23.05.2024.

Trišić Babić: Sumrak procedura UN, usvajanje rezolucije imalo bi ozbiljne posljedice

ČITANJE: 1 minuta

Savjetnica predsjednika Republike Srpske Ana Trišić Babić rekla je da razmatranje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN predstavlja sumrak procedura UN, jer je riječ o dokumentu koji nije usaglašen u Predsjedništvu BiH.

Trišić Babić je podsjetila da su svi organi UN upoznati o tome da je dokument samostalno inicirao bošnjački dio Misije BiH pri UN, bez odluke Predsjedništa BiH, podsjećajući da je srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović uputila pismo i da je reagovala Misija Srbije.

– Savjet bezbjednosti UN počiva na konsenzusu, a ovaj put nema konsenzusa jer su Srbija, Rusija i Kina rekle da ne podržavaju, pa se prešlo na glasanje prostom većinom u Generalnoj skupštini – rekla je Trišić Babić, dodajući da je za UN i čitav svijet bitan princip konsenzusa, koji se ovaj put, očito, ignoriše.

Ona je istakla da bi usvajanje rezolucije imalo loše implikacije za Republiku Srpsku i Srbiju i da je nakon iniciranja ovog prijedloga nemoguće pomirenje i suživot u BiH.

Trišić Babić je rekla da je na sceni diplomatski rat zbog redefinisanja pojma genocida.

– Takođe, ukoliko rezolucija o Srebrenici bude usvojena, 600.000 dolara iz redovnog budžeta UN biće na raspolaganju da se tačke te rezolucije impelentiraju – navela je ona.