Politika 06.04.2022.

Trišić Babić: Turković i radikalni dio SDA vraćaju BiH tri decenije unazad

ČITANJE: 2 minute

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i radikalni dio SDA vraćaju BiH tri decenije unazad, što je pokazala i današnjim pismom u kojem pominje “opsadu Sarajeva”, izjavila je Srni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za spoljnu politiku Ana Trišić Babić.

Pismo Turkovićeve svjetskim zvaničnicima o podsjećanju na 30 godina, kako ona u pismu kaže, “opsade Sarajeva” još jedan je od pokazatelja da bošnjačka elita nikako da se otrgne od događaja od prije 30 godina i da gleda u budućnost, rekla je Trišić Babić.

Ona je istakla da to pismo nije ništa drugo do pokušaj vraćanja BiH 30 godina unazad, da i svjetski zvaničnici to ne tretiraju ozbiljno, napominjući da su se drugi zvaničnici danas okupili na Mostarskom sajmu i pričaju o budućnosti, a da se Turkovićeva i radikalni dio SDA vraćaju tri decenije unazad pokušavajući da zloupotrijebe ukrajinsku krizu.

Ona je napomenula i da je odavno konstatovano da Turkovićeva piše svjetskim zvaničnicima bez ikakvih konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH i konsultacija sa svojim zamjenikom Josipom Brkićem, te da se više niko i ne trudi da objašnjava njene poteze.

Ona je istakla da je i izvan BiH odavno zna da su sva njena pisma i istupi isključivo u njenoj i režiji SDA.

-Ponekad sumnjam da i cijela SDA stoji iza njenih istupa – rekla je Trišić Babić i dodala da to nije samo onaj radikalniji dio koji više ne krije da hoće da se vrate na period Republike BiH zbog koje je i počeo krvavi građanski rat u BiH.

Ona je podsjetila da su na otvaranju sajma u Mostaru bili ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, premijeri Hrvatske Andrej Plenković i Srbije Ana Brnavić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović, premijer FBiH Fadil Novalić i da se na sastancima razgovaralo o budućnosti, infrastrukturnim, ekonomskim projektima.

-Na ovom značajnom događaju imali smo priliku da čujemo veoma slikovit govor premijera Plenkovića o događajima u Evropi i kuda Evropa ide i kako treba da se orijentišemo u periodu ispred nas… Međutim, bošnjačka politika se vraća 30 godina unazad – rekla je Trišić Babić-

Vjerovatno, kaže, bošnjačka politika u negativnom smislu, pokušava da ponovo izazove simpatije prema BiH u poređenju sa ukrajinskom krizom.

Nasuprot pisma Turkovićeve, kaže Trišić Babić, postoji izjava zvaničnika američke administracije koji je vrlo jasno rekao da je “Dejtonski sporazum na snazi sve dok BiH ne uđe u EU”.

Zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Josip Brkić rekao je Srni da se Turkovićeva nije konsultovala sa njim o pismu.

(Srna)