Politika 21.10.2022.

Trivić: CIK da ne dovodi u pitanje budućnost 23.000 prosvjetnih radnika

ČITANJE: 2 minute

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević i predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić poručili su danas CIK-u BiH da ne dovodi u pitanje budućnost 23.000 radnika u prosvjeti, kulturi i u studentskom standardu u Srpskoj.

Trivićeva, Rajčević i Gnjatić izrazili su uznemirenost, zabrinutost i nezadovoljstvo zbog neblagovremenog objavljivanja rezultata izbora i Centralnoj izbornoj komisiji BiH uputili nedvosmislenu poruku da ne dovodi u pitanje budućnost 23.000 radnika.

Gnjatić je informisao ministre da među zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju i kulturi, te u visokom obrazovanju i studentskom standardu postoji veliko nezadovoljstvo i osjećaj nesigurnost za svoju i budućnost porodica zbog vijesti da se svim radnicima potencijalno mogu smanjiti plate i uskratiti sva druga usaglašena prava u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorima i drugim aktima, a sve zbog neobjavljivanja rezultata izbora od strane CIK-a.

Na sastanku je konstatovano da su zbog aktuelne situacije u vezi sa izbornim rezultatima otežani razgovori sindikata sa ministrima u vezi sa planiranim nastavkom povećanja plata, te da postiji opravdan strah da će se zbog prelaska na privremeno finansiranje, na osnovu zakona, umanjiti plate radnika i vratiti na stanje iz januaru 2022. godine, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Istaknuto je da bi radnici osjetili umanjenje plate od 150 do 300 i više KM i da bilo kakvo usporavanje razvoja Republike Srpske i zadržavanje ostvarenog nivoa plata i drugih prava radnika ne može da se opravda sporim radom CIK-a.

Neusvajanja budžeta za 2023. godinu i primjena privremenog finansiranja, zbog neblagovremenog objavljivanja rezultata, dovodi u pitanje finansiranje besplatnog smještaja u studentskim domovima u Republici Srpskoj, ali i cjelokupno finansiranje novih republičkih ustanova kulture kao što su Audio-vizuelni centar Republike Srpske i Narodno pozorište Istočno Sarajevo, navodi se u saopštenju.

Gnjatić je kontatovao da je u toku prethodne četiri godine šest puta vršeno povećavanje plata, a u prethodnih godinu dana dva puta i u ime svih radnika apelovao je da CIK u što kraćem roku proglasi rezultate izbora kako se ne bi dovela u pitanje budućnost prosvjetnih radnika, radnika u kulturi i zaposlenih u studentskom standardu i sva usaglašena prava radnika.

(Srna)