Vijesti 22.12.2020.

Trivić: Epidemiološke mjere sačuvale zdravlje učenika

ČITANJE: 2 minute

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je prezadovoljna poštivanjem preventivnih mjera u školama u Srpskoj tokom pandemije virusa korona, te navela da je oboljelo manje od jedan odsto đaka, što je prihvatljivo s obzirom na ukupnu epidemiološku situaciju.

Trivićeva je dodala da u prvom polugodištu nije zabilježeno širenje virusa korona u odjeljenjima.

“Obezbijedili smo svim školama potrebne količine dezinfekcionih sredstava, a preventivne mjere su shvaćene krajnje ozbiljno još prvog dana škole. Sve vrijeme na snazi je vanredna revnost prosvjetnih radnika, roditelja i učenika u poštivanju epidemioloških mjera. Pokazali smo izuzetno visok nivo disciplinovanosti i odgovornosti”, izjavila je Trivićeva za “Euroblic”.

Ona je napomenula da se prvo polugodište uspješno privodi kraju zahvaljujući prosvjetnim radnicima koji su pokazali izuzetnu fleksibilnost i posvećenost i učenicima koji su krajnje ozbiljno prihvatili novonastalu situaciju.

Trivićeva istakla da je veoma značajno da su djeca nastavu pohađala u školskim klupama i imala kontakt uživo sa svojim nastavnicima, te da je, uz pridržavanje epidemiolopških mjera, sačuvano njihovo zdravlje.

Ona kaže da je nastava organizovana u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Republičkog štaba za vanredne situacije, te da će časovi biti produženi kada se za to steknu slovi, odnosno kada relevantne institucije procijene da je to moguće.

Govoreći o reformama u narednoj godini, ona je navela da će, između ostalog, biti nastavljene aktivnosti na polju povećanja obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, radiće se i na inoviranju nastavnih planova, obezbjeđivanju resursa za nesmetano izvođenje nastave koja zahtijeva podršku informacionih tehnologija, nastavku usklađivanja srednjeg stručnog obrazovanja sa tržištem rada.

(Srna)