Politika 21.10.2022.

TRIVIĆ: Ne bih išla kod Putina i da sam mogla, o sankcijama Rusiji treba razmisliti

ČITANJE: 2 minute

Kandidat opozicije za predsjednicu Republike Srpske Jelena Trivić gostovala je na TV Euronews Srbija u emisiji “Direktno sa Minjom Miletić”, a tom prilikom govorila je i o ratu u Ukrajini.

Kada je u pitanju njen stav prema ratu u Ukrajini, Trivić ističe da “nije pristalica toga da se na toj temi dobijaju politički poeni, što je uradio njen protivkandidat”.

“Od njega je legitimno što je otišao u sred kampanje i slikao se sa Putinom i da mu je to bio deo kampanje. To je za njega legitimno, on ima taj pristup i tu priliku. Ja tu priliku nemam, ali verovatno i da imam tu priliku, to ne bih uradila, zato što smatram da je to neodgovorno prema svom narodu. Ja sam rekla otvoreno i u Skupštini RS, tu se ne treba svrstavati – vi Rusiji ne možete pomoći”, navodi Trivić.

Trivić ističe i da se Bosna i Hercegovina pridružila sankcijama Ruskoj Federaciji, ali da Dodik nije došao sa vetom u Predsedništvu BiH.

“Da je došao sa vetom, razgovarali bismo šta sa sankcijama, ali zaključci Narodne skupštine su komad papira. Pitanje o sankcijama Rusiji je teško pitanje, i na tu temu ne može da se govori u dnevnopolitičke svrhe. Onaj ko sedi u Predsedništvu BiH trenutno ne oglašava se na tu temu”, kaže Trivić.

Dodaje da bi se trebalo “u najvećoj mogućoj meri, koliko je mogući, odupreti pritisku za povinovanjem sankcijama koje je EU uvela prema Rusiji”.

“Da li je to moguće ili ne, trebaju reći oni koji čine vlast u BiH, tako da bi to trebalo izbeći ako je moguće, ali ja nisam ta koja o tome odlučuje. Znam šta bi ljudi najviše voleli da čuju, da sam kategorički protiv, jer smo emotivno okrenuti prema Rusiji. Međutim, ako nepridruživanje sankcijama znači da ćemo dobiti neke sankcije iz EU, na primer ekonomske, a 70 odsto izvoza iz RS se plasira ka EU, onda moramo razmisliti, i ne smemo biti ni rusofili ni amerofili”, ističe Trivić.

“Evropska unija je nama bliža i geografski i na svaki drugi način, i ekonomski – to je naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner, i u tom pogledu bi trebalo donositi teške odluke koje nije lako ni iskomunicirati, i nekome na prvu loptu nisu lepe ili pitke, već su teške”, zaključuje potpredsednica PDP, prenosi Euronews.

Njena izjava izazvala je žestoke reakcije vladajuće stranke u Republici Srpskoj.

(SB)

Oznake: Jelena Trivić