Politika 28.05.2022.

Trivić: Odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju pojedinih odredbi o vraćanju nadležnosti usluga SNSD

ČITANJE: 3 minute

“Odluka Ustavnog suda BiH, prema kojima ukida pojedine odredbe o vraćanju nadležnosti, usluga je SNSD koji je dobio dodatni izgovor da se izvuče iz priče za koji od samog početka tvrdimo da je laž”, kazala je Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NSRS.

Kako kaže, po običaju, malo će galamiti, ali na kraju će, kao i uvijek, priznati odluku suda koji inače, navodno, ne priznaju.

“Nema sumnje da su tumačenja Ustavnog suda BiH politička, a ne pravna, isto kao što nema sumnje da vladajuća klika nije ni imala namjeru da vrati nadležnosti. Ove odluke Ustavnog suda BiH došle su im kao dobar alibi”, navela je Trivić na svom Fejsbuk profilu i dodala:

“Ali prije odluka tog suda, oni koji su glasali za zaključke imali su januar, februar, mart, april i skoro cijeli maj, pa da okončaju proces “vraćanja nadležnosti”, na primjer upućivanjem i usvajanjem neophodnih zakona po hitnoj proceduri, te posledično stavljanjem van snage zakona na nivou BiH koji regulišu predmetne materije: odbranu, pravosuđe i indirektne poreze. ”

Ali ne da nisu usvojili zakone, nego ih, ističe ona, čak nisu uputili u proceduru ni u formi nacrta, osim onog o VSTS Republike Srpske.

“Sve ovo vrijeme tvrdim da je tema vraćanje nadležnosti obična farsa, kvazipolitička tema, kvazinacionalna priča od koje niko u Republici Srpskoj nije imao koristi. Pozicija Republike Srpske je dodatno ugrožena zbog toga što je neko mislio da će iz ovog izvući političku korist za izbore. Ono čemu su se dodatno nadali bilo je pristajanje opozicije na još jednu kvazinacionalnu priču jer će nas eto oni optužiti za izdaju. To se nije desilo, opozicija je, kako sada vidimo donijela ispravnu odluku jer nije učestvovala u jednoj ispraznoj farsi”, naglasila je.

Napominje da nema sumnje da se otvorena pitanja u BiH poput stranih sudija Ustavnog suda i nametnute Inckove odluke moraju riješiti.

“Ali kao što vidimo o nametnutoj Inckovoj odluci niko iz vlasti više ne govori. Kao što će prestati govoriti i o vraćanju nadležnosti. Čim se stiša bura oko odluka Ustavnog suda. Aktuelne političke elite na vlasti u Bosni i Hercegovini, SNSD SDA i HDZ zapravo i ne žele da rješavaju otvorena pitanja, oni ih samo produbljuju. NJima političke krize odgovaraju”, istakla je Trivić.

Prema njenim riječima oni ne žele da pokušaju da dođu do kompromisa.

“Zaoštravajući retoriku, SDA pričom o “BiH bez entiteta”,  SNSD pričom o “nezavisnosti Srpske, mirnom razdruživanju”, HDZ pričom o “trećem entitetu”, aktuelne vladajuće stranke zapravo bacaju dimne zavjese svako svom narodu da bi mogli da rade ono što najbolje znaju: bogate se na račun naroda, kradući od naroda. Potpuno je jasno da u tom pogledu među njima nema razlike”, navela je.

“Ali da se vratimo na vraćanje nadležnosti. Jedan poslanik SNSD-a javno je rekao da se neće ponovo kandidovati ukoliko ovaj proces ne bude završen i da ih je Milorad Dodik uvjerio da je u potpunosti siguran da će Republika Srpska vratiti nadležnosti i osnovati svoje institucije. Ono što taj uvaženi kolega još nije naučio jeste način kako da dođe do istine: sve što Dodik kaže, samo neka obrne i tako će biti”, zaključila je Trivićeva u svojoj objavi.

(N.S)

Oznake: Jelena Trivić