Vijesti 23.02.2017.

Trivić: Otvoriti Banjaluku Evropi i svijetu

ČITANJE: 2 minute

Opredijeljenost grada Banjaluka da aplicira za titulu Evropske prijestonice kulture 2024. godine ukazuje na želju da se postave dugoročni ciljevi za razvoj kulture u Banjaluci, kako bi se grad na Vrbasu otvorio Evropi i svijetu, kaže v.d. načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u banjalučkoj upravi grada Natalija Trivić.

Trivićeva je rekla da su aktivnosti u vezi sa tim podržali svi subjekti i pojedinci koji se na različite načine bave kulturnim programima u gradu na Vrbasu.

“Opredjeljenje da dugoročno postavimo ciljeve u razvoju kulture u Banjaluci dovoljan je pokazatelj da je došlo vrijeme za izradu kvalitetne strategije razvoja kulture, koja će se odnositi na godine koje su ispred nas”, rekla je Trivićeva.

Samo takvim pristupom, dodala je ona, odnosno participiranjem kvalitetnih ideja Banjaluka može da se otvori prema Evropi i svijetu.

Prema njenim riječima, rok za podnošenje aplikacije za titulu Evropske prijestonice kulture 2024. godine trebalo bi da bude početkom 2018. godina.

Trivićeva je napomenula da je Odjeljenje već definisalo korake koji se odnose na stvaranje kvalitetnog kulturnog ambijenta, koji bi bio otvoren kako za građane, tako i za sve one koji učestvuju u stvaranju njegovog programskog i vizuelnog ambijenta.

“U ovoj godini pokušaćemo da saberemo i podržimo sve domaće kvalitetne kulturne projekte, te uspostavimo saradnju i za one koji se pojavljuju kao gostujući”, navela je Trivićeva.

Ona je istakla da će okvir za sva kulturna i umjetnička dešavanja u Banjaluci biti tvrđava Kastel, kako bi ova kulturna institucija postala prepoznatljiva kao takva.

“Osim toga, aktiviraćemo i ostale lokacije u Banjaluci po modelu `strit art`, s ciljem da umjetnost sama po sebi donosi nove izraze i mjesta koja će građanima prenositi određenu poruku”, rekla je Trivićeva.

Kako bi se obezbijedili uslovi i novi ambijent za razvoj kulture u Banjaluci, Trivićeva je rekla da će grad biti ambasador svih subjekata kulture, koji svojim programima čine cjelovitu kulturnu ponudu.

“Povezaćemo ih sa svim međunarodnim i domaćim subjektima, koji imaju prostora za zajedničke projekte iz ove oblasti”, kaže Trivićeva.

Dio kulturnih događaja, pojasnila je ona, biće promovisan sa aspekta razvoja turizma, za šta su idealna prilika festivali u gradu, koji dovode masovnu domaću i stranu publiku.

U budžetu grada Banjaluka za ovu godinu za oblast kulture u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku planirana su sredstva u iznosu od 477.000 KM, od čega će 150.000 KM biti namijenjeno za održavanje kulturnih, turističkih i ostalih manifestacija, te 180.000 KM za kulturno-umjetnički amaterizam.

(Agencije)