Vijesti 26.01.2023.

Trivić: Povećanje minimalca za 50 maraka nije dobro, ali poštovaćemo

ČITANJE: 1 minuta

Odluka Vlade Republike Srpske da poveća najnižu platu za 50 maraka je ekonomski neopravdana i dovešće do gašenja pojedinih radnih mjesta, rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Smatra da odluka Vlade nije dobra, ali da će je na kraju ipak morati poštovati.

– Vlada se vodila da ganja neku sredinu između prijedloga poslodavaca i sindikata s ciljem da naplati više poreza – rekao je Trivić.

Poslodavci su prethonih dana navodili i da najmanji rast minimalca neće moći izdržati, a Trivić navodi da će se to, prema najavama, iz određenih djelatnosti desiti.

– Najniža plata od 700 maraka nije taj iznos, već je 900 jer poslodavci isplaćuju i topli obrok i prevoz. To je bitno reći –  zaključio je Trivić.

Najniža plata u Srpskoj za ovu godinu iznosiće 700 maraka, što je za 50 maraka više u odnosu na minimalac koji poslodavci isplaćuju od maja prošle godine.

Poslodavci u Srpskoj predlagali su najnižu platu od 673 maraka, a Savez sindikata RS tražio je da to bude 800 maraka. Najniža plata u Srpskoj od maja prošle godine povećana je sa 590 na 650 maraka.