TRIVIĆ: Povezati učenike srednjih stručnih i tehničkih škola sa potrebama tržišta rada 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je jedan od osnovnih ciljeva resornog ministarstva stvaranje uslova za uvođenje dualnog obrazovanja, odnosno povezivanje učenika srednjih stručnih i tehničkih škola sa potrebama tržišta rada. 

Trivićeva je nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore, Zanatsko-preduzetničke komore, Zavoda za zapošljavanje, te Sindikata obrazovanja, nauke i kulture rekla da je dogovoreno da se u vrlo kratkom periodu dobiju konkretni pokazatelji sa terena kakve su potrebe privrednih subjekata za radnicima, kako bi Ministarstvo moglo da kreira upisne politike za srednje obrazovanje.

– Uradićemo i analize kojima ćemo utvrditi koja su to zanimanja iščezla, a koja su to zanimanja budućnosti, kako bismo učenike srednjih škola po završetku školovanja uključili u privredu – rekla je Trivićeva.

Ona je navela da će kroz upisnu politiku biti definisana i učenička praksa u srednjim tehničkim i stručnim školama, koja bi podrazumijevala da učenici u prvom razredu imaju minimalnu praksu u privrednim subjektima, gdje će sticati konkretna znanja.

– Plan nam je da u ovoj godini radimo i pripreme za reformu osnovnog obrazovanja, kako bismo definisali šta je to što osnovci treba ili ne traba da uče – rekla je Trivićeva.

Ona je ocijenila da je neophodno stvoriti uslove kako bi se povećale plate u realnom sektoru, te da se na taj način stane u kraj odlasku ljudi u inostranstvo radi zapošljavanja zbog boljih uslova, ne samo rada, nego i života.

– Ne treba zaboraviti ni da su plate u EU usklađene sa standardom života u tim zemljama, koji je mnogo viši nego u Republici Srpskoj – rekla je Trivićeva.

Direktor Privredne komore Srpske Dragica Ristić istakla je da je neophodno podići svijest društva o važnosti sagledavanja potreba tržišta rada, te perspektive zapošljavanja, kako bi se srušile i zablude o pojedinim zanimanjima.

– Nove tehnologije napreduju, te zanimanja na koje se nekada gledalo sa podozrenjem, sada se obavljaju u sasvim drugim uslovima, te je potrebno to predočiti i roditeljima i đacima još od osnovne škole, ali i stvoriti dobre uslove za rad u realnom sektoru, kako bi bio atraktivan i u smislu zarada, ali i napretka procesa i zanimanja – rekla je Ristićeva.

Ona je navela da je za privlačenje invistitora potrebno da društvo kroz reformske procese bude okrenuto ka industrijama koje imaju rast i da prema tome budu kreirane upisne politike.

Zamjenik direktora Zavoda za zapošljavanje Gordana Latinović poručila je da će ova institucija dati puni doprinos za povezivanje oblasti obrazovanja i tržišta rada.

– Veliki značaj ima i to što se problem zapošljavanja sveo na lokalni nivo, te samim tim acionim planom zapošljavanja za ovu godinu akcenat će biti stavljen na formiranje lokalnih savjeta za zapošljavanje i obrazovanje – rekla je Latinovićeva.

Ona je pojasnila da će se na taj način usklađivati ponuda i potražnja na lokalnom nivou, a samim tim će se omogućiti usklađivanje na republičkom nivou.

Latinovićeva je navela da na evidenciji Zavoda najviše ima lica kvalifikovane rade snage u okviru svih zanimanja i struka, zatim lica sa srednjom stručnom spremom ekonomske škole i gimnazije i poljoprivredni tehničari, a u okviru visoke stručne spreme to su pravnici i ekonomisti.

– Najveća potražnja je za licima koja su završila informacione tehnologije, dok profesora matematike i fizike nema na evidenciji – rekla je Latinovićeva.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao je da će Unija podržati projekat dualnog obrazovanja tako što će sa Ministarstvom raditi na opremanju odjeljenja u školama najmodernijom opremom.

– Sa druge strane očekujemo da će te naknade koje budemo isplaćivali učenicima biti sve manje i manje oporezive, to jeste da na svaki način našu djecu što ranije uvedemo u proces rada – rekao je Aćić.

On je istakao da je interesu svih da prosječna plata u Republici Srpskoj bude 1.000 KM.

– Vjerujem da u narednom periodu možemo svi zajedno doći do te cifre, a prije toga da smanjimo oporezivanje rada na nivo iz 2008. godine, te da povećamo produktivnost rada – rekao je Aćić.

(Srna)

Podlegao muškarac kojem je zet zabio sjekiru u glavu

Milan Mudrinić (57) iz Bosanske Krupe preminuo je sinoć na UKC RS usljed teških povreda nakon što mu je u srijedu naveče zet Goran Mirković (39) u Lamincima kod Gradiške tokom sukoba zabio sjekiru u glavu, saznaju Nezavisne. “I pored svih uloženih napora ljekara da mu spasu život pacijent M.M. (57) je preminuo juče u

KRAJ KREATIVNOG AVGUSTA Izložbom i nastupom zatvaraju manifestaciju za mlade

Na obali Vrbasa, iza sportske dvorane Obilićevo, večeras sa početkom u 18 časova, biće upriličeno otvaranje izložbe likovnih, kreativnih i foto radova, nastalih tokom programa manifestacije „Kreativni avgust“ – saopšteno je iz Omladinskog centra „Zdravo da ste“. Ovom prilikom biće organizovan muzičko scenski nastup uz goste – komičare Mirka Komljenovića Mirkana i Omera Hodžića, te

Dodik i Vulin stigli na Manjaču

Na završnu ceremoniju 54. Kočićevog zbora u Stričićima na Manjači, stigao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije. Ministar Vulin je stigao vojnim helikopterom Ministarstva odbrane Srbije. Vulin je redovan gost Kočićevog zbora već godinama. Porijeklom je i sam sa Manjače. U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra

STRIČIĆI Počela centralna manifestacija Kočićevog zbora

U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra Kočića, danas je počela centralna manifestacija 54. Kočićevog zbora. U okviru ove tradicionalna manifestacije u crkvi na Klisini služen je parastos srpskom piscu, pjesniku i političaru, a potom su u Stričićima položeni vijenci na spomenik za 44 srpska borca poginula u proteklom ratu. Vijence su položili

Servisne informacije za nedjelju, 25. avgust

Servisne informacije za nedjelju, 25. avgust 2019. godine: Policijska uprava Na teritoriji grada u proteklih 24 sata zabilježena su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen četiri puta.  Desilo se 14 saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica lakše,  a jedno teže povrijeđeno. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je 113

Politika ucjenjivanja ne prestaje; Šta poručuju Džaferović i Komšić?

Ni tri dana pred sjednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatrano imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva ne odustaju od politike ucjenjivanja. Tegeltija, kažu, njihovu podršku neće dobiti dok srpski član Predsjedništva ne pristane na program približavanja BiH NATO-u. Predstavnici Republike Srpske upozoravaju da političko Sarajevo ovakvom politikom

STANIVUKOVIĆ POZIVA DRAGIČEVIĆA DA SE UDRUŽE Može li Davidov otac da uzdrma političku scenu

Može li Davor Dragičević, iskren i čestit čovjek, kako mu kliču brojni Pravdaši koji ga podržavaju, pomutiti političku scenu nastupom na izborima iduće godine? Otac ubijenog mladića Davida, koji je mjesecima predvodio nezadovoljne građane na Trgu, najavio je da od septembra ulazi u političke vode. – Politika mi je ubila dijete, protjerala, nastavlja s progonom