Biznis 28.10.2021.

Trivić: Privreda Srpske ide u pravom smjeru, rašće i plate

ČITANJE: 3 minute

Ekonomski pokazatelji su ohrabrujući i jako je bitno da Republika Srpska razvija gasnu mrežu, posebno prema svom zapadnom dijelu, naglasio je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić u intervjuu za Faktor.

“Stanje je bolje nego što smo očekivali. Evidentno je da su svi ekonomski pokazatelji rasli: promet, izvoz, plate itd. Sada imamo problem sa nedostatkom repromaterijala i negdje usporavanje automatske industrije u Evropi što može dovesti do loših rezultata, ali generalno – privreda ide u pravom smjeru”, smatra Trivić.

On je dodao da bi nafta, koja se dosta koristi na osnovu pregovara trebalo da bude zamijenjena plinom, a time bi osim energetske stabilnosti, privreda Srpske dobila i niže cijene energenata.

“Energetska kriza najviše utiče na krajnjeg potrošača. Rast cijena energije – plina, nafte i struje će se „preliti“ na cijene finalnih proizvoda i to će sigurno dovesti do određene inflacije. Privreda do sada, u tom smislu, normalno funkcioniše sa povećanim prihodom od rasta cijena. Privreda nema zaliha kod sebe da bi mogla to amortizovati, nego mora prenijeti na potrošača”, rekao je Trivić za Faktor.

Trivić je naglasio da je tokom sastanka delegacije iz Srpske sa predstavnicima ruskog „Gasproma“ u Rusiji bilo govora o novim cijenama

“Ono što je evidentno da naš ‘Gas-Res’ ima ugovorene cijene do kraja godine. Naravno, još se ne znaju koje su to cijene i one će vjerovatno biti vezane za dogovor između Rusije i Srbije. Bitno je da dalje razvijamo gasnu mrežu. Mislim da su samo Zvornik i Bijeljina gasifikovani i trebalo bi što prije produžiti gasovod prema zapadnim dijelovima Republike Srpske čime bi privreda dobila i niže cijene energenata i neku stabilnost”, istakao je Trivić.

Trivić je rekao da se ne očekuje nestašice hrane s kojima se suočava Velika Britanija i još neke zemlje.

Komentarišući rast cijena, Trivić je kazao da je određeni rast je zaustavljen, te da je pitanje koliko dugo će biti na ovom nivou kada počnu padati, jer su cijene određenih proizvoda nerealno visoke.

“Ovaj rast cijena nije vezan za nestašicu, nego je problem inflacija, problem poremećaja cijena u transportu. Za očekivati je da cijene i dalje pomalo rastu, ali nije za očekivati da dođemo u problem nestašice hrane. Nema nikakvih naznaka da je bila negdje nekakva suša, što bi moglo nešto poremetiti”, smatra Trivić.

Kao najvažnije Trivić je istakao je dogovor o povećanju plata, koji će se naći među mjerama koje će Unija predložiti Vladi za ekonomsku politiku 2022. godine.

“Ono što je privredi trenutno najvažnije je povećanje plata. Za svaki rast plata u privredi država na neki način učestvuje i mislim da smo postigli dogovor o tome. Druga najvažnija stvar je podrška tehnološkom razvoju. Samo kroz povećanje produktivnosti možemo držati rast plata i otvaranje novih radnih mjesta sa višim vrijednostima. To su dva najveća fokusa što se tiče pregovora sa Vladom. Digitalizacija, pojednostavljenje procedura, smanjenje parafiskalnih nameta, sve su to bitne stvari, ali ne toliko koliko rast plata”, zaključio je Trivić.

(N.S)

Oznake: Saša Trivić