TRIVIĆ: Sve spremno za početak nove školske godine

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je u Srpskoj sve spremno za novu školsku godinu, koja će zvanično početi 2. septembra, a ove godine u prvi razred osnovnih škola biće upisano 9.300 djece ili 400 manje nego lani.

Trivićeva je rekla da zbog manjeg broja učenika niko od zaposlenih nastavnika neće ostati bez posla.

Ona je istakla da su za ovu školsku godinu nabavili 9.200 besplatnih udžbenika za prvi, 9.700 za drugi razred i komplete udžbenika za oko 420 pobjednika takmičenja od trećeg do devetog razreda osnovnih škola.

“U toku je nabavka udžbenika za djecu, odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz višečlanih porodica”, rekla je Trivićeva za ATV.

Ona je navela da je u ovoj godini za rekonstrukciju i adaptaciju školskih objekata obezbjeđeno oko 9,2 miliona KM.

Trivićeva je rekla da projekti plaćene učeničke prakse za srednjoškolce donose rezultate, jer je porastao interes za upis određenih zanimanja.

“Imali smo povećanje upisa u srednje tehničke škole za 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a u ekonomske za oko 10 odsto. Smanjen je upis u medicinske i druge škole za oko 10 odsto, čime smo iznivelisali upisne politike u skladu s potrebama tržišta rada”, rekla je Trivićeva.

Ona je rekla da, u okviru predstojeće reforme, programe obrazovanja u Srpskoj treba prilagođavati djetetu 21. vijeka u cilju da se dobije školstvo za novo doba.

“U skladu s tim edukovaćemo nastavnike, ali i inovirati nastavne planove, programe i udžbenike. Cilj je da imamo učenje zasnovano na kritičkom razmišljanju a ne čistom usvajanju znanja da bi djeca bila osposobljena za život. Trebamo se prilagođavati digitalizaciji i novim tehnologijama, jer je to nezaustavljiv proces”, navela je Trivićeva.

(Srna)

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji