Politika 11.10.2022.

Trivićeva i Kalaba “kruže” po društvenim mrežama

ČITANJE: 2 minute

Društvenim mrežama danas kruži fotografija Jelene Trivić i Jovana Kalabe, člana Centralne izborne komisije BiH koji je kao član PDP-a izabran u CIK.

Nakon što je CIK prvo donio naredbu o ponovnom brojnju glasova, a SNSD podnio pojedinačne krivične prijave zbog očiglednog kršenja Izbornog zakona, CIK je danas ponovo šokirao javnost poništavajući jučerašnju odluku, tvrdeći da je naloženo kontrolno brojanje, time potvrdivši da su dosadašnji rezultati preliminarni.

U javnosti se dosta spekuliše o stranačkim pripadnostima članova CIK-a, zbog njihovih partijskih angažmana u ranijem periodu.

Kalaba je dugogodišnji član i funkcioner PDP-a i kao takav je bio na izbornim listama te stranke.

Njegov izbor za člana CIK-a je direktno kršenje Izbornog zakona kojim je predviđeno da članovi CIK-a moraju biti nestranačke ličnosti.

Vanja Bjelica Prutina je bliska SDS-u, Željko Bakalar je bio blizak Komšićevom DF-u, a Sead Arnautović SDA.

Inače, Jovan Kalaba, član CIK-a iz Republike Srpske, nikad ne daje izjave ispred te institucije, što se u Banjaluci tumači da on, kao jedan od najdužih studenata na Pravnom fakultetu, i “ne zna puno o pravu”.

Poznata je gradska priča da je Pravni fakultet upisao početkom osamdesetih, a završio ga tek u mandatu kad je Mladen Ivanić bio premijer Republike Srpske, odnosno studirao je više od 20 godina.

U PDP-u ne kriju da je Jovan Kalaba njihov stranački kolega

U PDP-u ne skrivaju zadovoljstvo što je CIK naložio brojanje glasova za nivo predsjednika Republike Srpske i za to zahvaljuju svom stranačkom kolegi Jovanu Kalabi i predsjedniku Nranislavu Borenoviću zbog pritiska na CIK.

Odbornjca PDP-a u Gradskoj skupštini u viber grupi PDP-a, a čija prepiska kruži društvenim mrežama, napisala je:

– Pratim sve. Hvala našem partijskom kolegi Jovi Kalabi i prdsjedniku Borenoviću što su izvršili pritisak na CIK i donijeli ovakvu odluku. Ovo nije samo pobjeda naroda, ovo je i stranačka pobjeda. Čestitam svima i treba nam istrajnosti do konačnog poništenja izbora.

(N.Sp)

Oznake: Jelena Trivić