Vijesti 14.07.2020.

TRIVIĆEVA: Od naredne školske godine uvođenje inovacija u obrazovni sistem RS

ČITANJE: 4 minute

Natalija Trivić, ministarka prosvjere i kulture RS kaže da je u toku priprema za nastavu koja će 1. septembra u Republici Srpskoj početi u školskim klupama, te da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS postupiti po preporukama i mjerama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo RS.

Prema njenim riječima, najvažnije je da organizacija nastave bude najbolji model koji će zadovoljiti i obrazovnu i zdravstvenu komponentu u obrazovanju u uslovima koje nam nameće virus korona.

Trivićeva ističe da ukoliko nastava ipak ne bude mogla da se održi u školama tražiće se najbolje rješenje u skladu s onim što bude diktirala epidemiološka situacija.

“MPiK je, u saradnji s Republičkim pedagoškim zavodom, RTRS i 410 prosvjetnih radnika, u veoma kratkom vremenskom periodu obezbijedilo nesmetano odvijanje vaspitno-obrazovnog procesa tokom panedmije. Svakako ćemo do kraja jula definisati jasne smjernice za nastavni proces u novoj školskoj godini, kao i mjere zaštite od virusa korona u obrazovnim ustanovama”, kaže ona u intervjuu za Srpskainfo.

Nastava na daljinu je, smatra Trivićeva, realizovana veoma uspješno.

“Dobra strana nastave na daljinu je što su stečena nova i korisna iskustva u korištenju svih raspoloživih digitalnih alata, te što je značajno unaprijeđena komunikacija i odnos između učenika i nastavnika. Od naredne školske godine podsticaćemo razvijanje povjerenja i održavanje postignutog nivoa komunikacije između učenika i nastavnika i poslije održavanja redovne nastave u učionicama. Ako je učeniku potrebna dodatna podrška i pojašnjenje, nastavnici treba da budu na raspolaganju i poslije redovne nastave”, navodi ona.

Kada je u pitanju manjkavost ovog programa, Trivićeva navodi da je to svakako neposredni kontakt i komunikacija među učenicima, te između učenika i nastavnika koja je izostala u toku izvođenja nastave na daljinu.

Ona navodi da isključivost onlajn nastave nije najbolji model za sticanje znanja  učenika, posebno nižih razreda osnovnih škola, već samo nužan u uslovima u kojima smo se našli.

Trivićeva dodaje da je na nedavno održanom sastanku s predstavnicima aktiva direktora srednjih škola zaključeno da postoji spremnost za saradnju, kada je riječ o svim novinama koje nas čekaju od sljedeće školske godine.

“Povećaćemo obim praktične nastave kod poslodavaca, a za učenike sa smetnjama u razvoju praktična nastava će biti prilagođena njihovim mogućnostima, za šta smo stvorili zakonski osnov. Republički pedagoški zavod je inovirao nastavne planove i programe. U svim školama biće poboljšani i higijensko-sanitarni uslovi”, kaže Trivićeva.

Na pitanje da li u RS ima viška prosvjetnih radnika, Trivićeva naglašava da u vaspitno-obrazovnom sistemu RS postoji određen broj radnika koji nemaju punu normu, što ne znači da će ostati bez posla.

“Zakonska regulativa dozvoljava dopunu norme na nivou aktiva škola i to je praksa koja se primjenjuje godinama. Normu je moguće ostvariti i kroz dopunsku nastavu, te produženi boravak. U perspektivi, planiramo i smanjenje broja đaka u odjeljenjima, što će omogućiti kvalitetniji rad nastavnika i učenika”, kaže ona.

Ona je kao novinu od 1. septembra navela i jedinstveni informacioni sistem MPiK – eDnevnik koji će biti implementiran u svim osnovnim školama u RS.

“Nastavnici će imati na raspolaganju set edukativnih alata, koji će im omogućavati da kreiraju virtuelne učionice, testove za ponavljanje i ocjenjivanje, digitalnu svesku, odnosno da dijele materijale – lekcije, prezentacije, zadaće, razmjenjuju poruke i instrukcije u vezi sa časom”, pojašnjava Trivićeva.

Ona je dodala da ćemo on naredne školske godine imati inovirane nastavne planove i programe, digitalizaciju sadržaja iz još sedam udžbenika, jedinstvenu digitalnu platformu u svim osnovnim školama, program stimulativnog okruženja, kao i primjenu metoda  interaktivnog učenja.

“Učenici osnovnih škola će imati mogućnost da biraju i fakultativne predmete koje će izučavati u skladu sa svojim talentima i interesovanjima, poput kaligrafije, programiranja ili mladih istraživača. Učenici prve trijade će, pored redovnih časova fizičkog vaspitanja i obrazovanja, u novoj školskoj godini nastavu počinjati sa 15-ominutnim vježbanjem. U narednoj školskoj godini učenici srednjih stručnih i tehničkih škola praktičnu nastavu obavljaće najmanje u obimu od 25 odsto kod poslodavaca. Imaćemo nove planove i programe za sva nova zanimanja u srednjim školama”, zaključila je Trivićeva.

(A.M/banjaluka.net)