Politika 24.01.2022.

TRIVIĆEVA SA AMBASADORKOM AUSTRIJE: Srpskoj i BiH potrebne jake institucije

ČITANJE: 1 minuta

Potpredsjednica Partije demokratskog progresa, Jelena Trivić, sastala se danas u Banjaluci sa ambasadorkom Austrije u BiH Ulrike Hartman.

Trivićeva je Hartmanovoj prenijela stav da su Republici Srpskoj i BiH potrebne jake institucije, ne pojedinci, saopštio je PDP.

– Samo jake institucije mogu obezbijediti vladavinu prava, ekonomski napredak i ono što trenutno to sve najviše koči – iskorijeniti korupciju. Dok korupcija cvjeta, nemoguće je očekivati bilo kakav napredak, zato osnovni cilj i zadatak svakoga ko se bavi politikom, a misli dobro svom narodu i zemlji, jeste da se političkim sredstvima bori protiv te pošasti, a s druge strane omogući nezavisan rad pravosudnih institucija, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je istakla da trenutne vladajuće strukture u BiH ne mogu savladati ove izazove, jer su sami generatori istih:

– Retrogradne političke strukture i u FBiH i u Republici Srpskoj su visokokorumpirane, a politički preživljavaju na osnovu lažnog patriotizma, galame, svađe i dizanja tenzija. Odluka koju je donio Valentin Incko bila im je poklon, jer su na taj način stvorili klimu haosa u kojoj oni najbolje plivaju i u kojoj se dogovaraju. Potrebno je prevazići krizu izazvanu spornom odlukom, ali za to treba postojati spremnost i vladajućih faktora iz FBiH, da se iznađe rješenje koje je prihvatljivo i za Republiku Srpsku. Koliko god njima odgovarala trenutna politička klima, vladajuća BH koalicija SNSD-SDA-HDZ, mora početi da razgovara o rješavanju ovog pitanja, jer odgovornost za to leži prvenstveno na vlasti, rekla je Trivićeva.

(SB)

Oznake: Jelena Trivić