Trivićeva, Stanivuković, Vukanović i Vidić formirali Antikoruptivni klub u NSRS

Opozicioni narodni poslanici Jelena Trivić, Draško Stanuvuković, Zoran Vidić i Nebojša Vukanović, najavili su pokretanje Parlamentarnog antikoruptivnog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Nas četvoro poslanika pokrećemo i u ovom sazivu Poslanički antikoruptivni klub koji je postojao i ranije, a mi želimo da nastavimo. Član kluba može biti svako ko želi da se bavi borbom protiv korupcije kroz paralmentararni rad. Moj poziv je upućen narodnim poslanicima sa obe strane da se priključe ukoliko smatraju da ovaj klub može dati rezultate. Živimo u takvoj zemlji gdje sve što gledamo imo veze sa korupcijom – rekla je Trivićeva.

Ona naglašava da korupcije ima u svakom segmentu života, od zdravstva, ekonomije, pa sve do obrazovanja. Ističe da će se rad kluba bazirati na predlaganju određenih zakona, amadmana, ali i određenih inicijativa.

Stanivuković: Srozali su naše društvo

– Pošast koja je najviše pogodila naše društvo jeste ona koja ima najviše veze sa korupcijom ili je na sličan način povezana sa koruptivnim radnjama. Ona je povezana sa koruptivnim radnjama i kada govorimo o zloupotrebi položaja, a to smo vidjeli i kod mnogih ministara koji imaju lažiranu diplomu, kod mnogih ministara koji zapošljavaju svoje ljude, djecu, rodbinu, sestriće, kumove – rekao je Stanivuković.

On dodaje da su problem i izmišljene javne nabavke, te izmišljeni tenderi koji su, zajedno sa ostalim radnjama, do tančina srozali naše društvo.

– Danas mi koji smo se istakli kao narodni poslanici koji se bore protiv toga, smatramo da je u redu da se ujedinimo u jedan antikoruptivni poslanički klub i da tako djelujemo. Želimo da se sistemski, kroz zakone borimo protiv ovih pojava kako bi se one smanjile koliko je moguće – rekao je on.

Opozicioni poslanici su, pored zakona o regularnosti i javnosti diploma, spremili još jedan set zakona o kome će opširnije govoriti u oktobru.

Vukanović: Protektorat mafije

– Ova država je pretvorena u protektorat mafije. Nažalost, nijedna institucija u ovoj državi ne funkcionište i ne zavodi red. Mislim prije svega na pravosuđe i jedan od naših glavnih zadataka je da natjeremo institucije da počnu raditi svoj psoao. Mislim da je ključno izvršiti pritisak i na sudije i na inspektor i na policiju i na sve ostale koji su dobro plaćni, a ne rade svoj posao. Da oni rade svoj posao ova država ne bi bila provizorijum jedne porodice – rekao je Vukanović.

Naglašava da imamo dobar zakonodavni okvir koji se ne primjenjuje, te da bi bilo dobro da se u naredne četiri godine usvoje još zakoni o porijeklu imovine, zakoni o sukobu interesa i zakon o lustraciji.

– Bitan je zakon o zašiti zvitzdača. Mnogi ljudi se danas boje da prijave korupciju. Prije pola sata sam razgovarao sa bivišim radnikom Uprave za indirekno oporezivanje koji je dobio otkaz jer je progovorio o korupciji – rekao je Vukanović, dodajući da se za četiri godine može puno uraditi ako se institucije natjeraju da rade.

Vidić: Nije cilj progon pojedinaca

Poslanik Vidić kaže da ne može obećati da će postići rezultate, ali ne može biti siguran ni da neće.

– Cilj ovog kluba nije progon pojedinica i ljudi, već je cilj raskidanje sa lošim pojavama u društvu koje dovodi do korupcije. Nažalost, naše društvo ima potrebu za postojanjem ovakovg kluba, a nas četvoro smo prvi istupili u ovom sazivu i pozivamo i ostale kolege da se pridruže – rekao je Vidić.

(Srpskainfo)

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog