Trivićeva, Stanivuković, Vukanović i Vidić formirali Antikoruptivni klub u NSRS

Opozicioni narodni poslanici Jelena Trivić, Draško Stanuvuković, Zoran Vidić i Nebojša Vukanović, najavili su pokretanje Parlamentarnog antikoruptivnog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Nas četvoro poslanika pokrećemo i u ovom sazivu Poslanički antikoruptivni klub koji je postojao i ranije, a mi želimo da nastavimo. Član kluba može biti svako ko želi da se bavi borbom protiv korupcije kroz paralmentararni rad. Moj poziv je upućen narodnim poslanicima sa obe strane da se priključe ukoliko smatraju da ovaj klub može dati rezultate. Živimo u takvoj zemlji gdje sve što gledamo imo veze sa korupcijom – rekla je Trivićeva.

Ona naglašava da korupcije ima u svakom segmentu života, od zdravstva, ekonomije, pa sve do obrazovanja. Ističe da će se rad kluba bazirati na predlaganju određenih zakona, amadmana, ali i određenih inicijativa.

Stanivuković: Srozali su naše društvo

– Pošast koja je najviše pogodila naše društvo jeste ona koja ima najviše veze sa korupcijom ili je na sličan način povezana sa koruptivnim radnjama. Ona je povezana sa koruptivnim radnjama i kada govorimo o zloupotrebi položaja, a to smo vidjeli i kod mnogih ministara koji imaju lažiranu diplomu, kod mnogih ministara koji zapošljavaju svoje ljude, djecu, rodbinu, sestriće, kumove – rekao je Stanivuković.

On dodaje da su problem i izmišljene javne nabavke, te izmišljeni tenderi koji su, zajedno sa ostalim radnjama, do tančina srozali naše društvo.

– Danas mi koji smo se istakli kao narodni poslanici koji se bore protiv toga, smatramo da je u redu da se ujedinimo u jedan antikoruptivni poslanički klub i da tako djelujemo. Želimo da se sistemski, kroz zakone borimo protiv ovih pojava kako bi se one smanjile koliko je moguće – rekao je on.

Opozicioni poslanici su, pored zakona o regularnosti i javnosti diploma, spremili još jedan set zakona o kome će opširnije govoriti u oktobru.

Vukanović: Protektorat mafije

– Ova država je pretvorena u protektorat mafije. Nažalost, nijedna institucija u ovoj državi ne funkcionište i ne zavodi red. Mislim prije svega na pravosuđe i jedan od naših glavnih zadataka je da natjeremo institucije da počnu raditi svoj psoao. Mislim da je ključno izvršiti pritisak i na sudije i na inspektor i na policiju i na sve ostale koji su dobro plaćni, a ne rade svoj posao. Da oni rade svoj posao ova država ne bi bila provizorijum jedne porodice – rekao je Vukanović.

Naglašava da imamo dobar zakonodavni okvir koji se ne primjenjuje, te da bi bilo dobro da se u naredne četiri godine usvoje još zakoni o porijeklu imovine, zakoni o sukobu interesa i zakon o lustraciji.

– Bitan je zakon o zašiti zvitzdača. Mnogi ljudi se danas boje da prijave korupciju. Prije pola sata sam razgovarao sa bivišim radnikom Uprave za indirekno oporezivanje koji je dobio otkaz jer je progovorio o korupciji – rekao je Vukanović, dodajući da se za četiri godine može puno uraditi ako se institucije natjeraju da rade.

Vidić: Nije cilj progon pojedinaca

Poslanik Vidić kaže da ne može obećati da će postići rezultate, ali ne može biti siguran ni da neće.

– Cilj ovog kluba nije progon pojedinica i ljudi, već je cilj raskidanje sa lošim pojavama u društvu koje dovodi do korupcije. Nažalost, naše društvo ima potrebu za postojanjem ovakovg kluba, a nas četvoro smo prvi istupili u ovom sazivu i pozivamo i ostale kolege da se pridruže – rekao je Vidić.

(Srpskainfo)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum