Vijesti 05.02.2019.

TRNINIĆ: Do kraja maja početak izgradnje mosta na Savi

ČITANJE: 2 minute

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izrazio je uvjerenje da će do kraja maja početi radovi na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

Nakon sastanka u Sarajevu sa zamjenikom ministra transporta i komunikacija u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Sašom Dalipagićem, Trninić je rekao Srni da je u toku proces ocjene ponuda i provjere boniteta ponuđača za izgradnju tog mosta koji bi trebalo da bude brzo završen.

“Nakon toga predstoji period koji je predviđen za mogućnost žalbe i u toku je tender za izbor nadzornog organa i ja sam ubijeđen da će do početka građevinske sezone, do kraja maja, početi radovi na izgradnji ovog mosta”, istakao je Trninić.

Trninić je rekao da je sa nivoa Savjeta ministara obezbijeđeno 13 miliona evra za finansiranje ovog projekta, plus 6,8 miliona evra grant sredstava Evropske komisije.

On je rekao da je na sastanku bilo govora o izgradnji budućeg mosta na Rači, kao i mosta u Šćepan Polju na granici sa Crnom Gorom.

Trninić je rekao da most u Rači treba da bude sastavni dio auto-puta od Banjaluke do Beograda.

“Neophodno je da BiH i Srbija potpišu sporazum koji bi definisao kontakt tačku i ostale neophodne procedure za izgradnju tog mosta”, istakao je Trninić.

On je rekao da bi most u Šćepan Polju trebalo da bude izgrađen tri kilometra iznad postojećeg graničnog prelaza.

“Taj sporazum još nije potpisan, iako je sve dogovoreno zbog toga što Ministarstvo transpoprta i komunikacija (u Savjetu ministara u tehničkom mandatu) nije u mogućnosti da potpiše sporazum dok se ne obezbijede ukupna sredstva za taj projekat u iznosu od četiri miliona evra i finansiranje ne odobri Savjet ministara (u tehničkom mandatu)”, pojasnio je Trninić.

Trninić je rekao da je Republika Srpska spremna da u saradnji sa Ministarstvom transporta i komunikacija stavi svoje resurse i kapacitete da što prije dođe do realizacije tog projekta.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara u tehničkom mandatu saopšteno je da su Dalipagić i Trninić razgovarali i o aktivnostima sa Srbijom i Turskom u vezi sa izgradnjom auto-puta/brzog puta Sarajevo- Beograd, izradi plansko-studijske dokumentacije na Jadransko-jonskom auto-putu, te drugoj i trećoj fazi digitalizacije.

U saopštenju je navedeno da Dalipagić i Trninić smatraju da se aktivnosti sprovode u pozitivnom smjeru, dodajući da će neke aktivnosti biti realizovane u narednom periodu.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom kvalitetnom i uspješnom saradnjom ministarstava, te zaključili da je, radi sprovođenja aktivnosti i realizovanja projekata, neophodno uspostavljanje što bolje koordinacije između resornih ministarstava o svim pitanjima koja se tiču njihovih nadležnosti, ističe se u saopštenju.

(Srna)