Vijesti 14.04.2016.

Trninić: Neće biti otpuštanja u “Željeznicama RS”

ČITANJE: 3 minute
trninic
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić istakao je da neće biti otpuštanja radnika u “Željeznicama Republike Srpske” /ŽRS/.

“Do kraja mjeseca trebalo bi da bude završena sistematizacija radnih mjesta koja treba da pokaže ima li viška radnika. Ako se pokaže da ima viška radnika napravićemo plan na koji način riješiti taj problem”, poručio je Trninić danas u Banjaluci.

On je novinarima, u pauzi sastanka sa izvršnim direktorom Udruženja evropskih željeznica Liborom Lohmanom, rekao da je sagovornik upoznat o stanju željezničkom saobraćaju u Srpskoj, jer je ovo udruženje u Srpskoj prisutno već duži niz godina.

“Bilo je riječi o našoj saradnji, upoznali smo ih sa našim planovima o razvoju željezničkog saobraćaja i razmijenili smo određena iskustva. Uputili su nam sugestija, imamo i nekih različitih viđenja koja ćemo probati usaglasiti”, dodao je Trninić.

On je rekao da očekuje pomoć Udruženja evropskih željeznica u procesu restrukturisanja “Željeznica Republike Srpske”, koji je već započet.

“Uprava `Željeznica` je napravila plan restrukturisanja za šta je dobila podršku Vlade, realizacija je u toku i sve bi trebalo da ide planiranom dinamikom”, istakao je je Trninić.

On je dodao da je Lohmana upoznao i sa planovima kada je u pitanju remont infrastrukture.

“Trenutno smo u pregovorima sa jednom kineskom kompanijom koja treba da izvrši rekonstrukciju putnog pravca od Banjaluke, preko Prijedora, do Novog Grada, do granice sa Hrvatskom. Riječ je o značajnim ulaganjima, ali konačnu cifru još nemamo”, pojasnio je Trninić.

0Z0;C:0

Prema njegovim riječima, u toku su ulaganja u pravac od Banjaluke do Doboja, a postoje problemi na pravcima i prema Zvorniku i Šamcu.

Generalni direktor “Željeznica Republike Srpske” Dragan Savanović rekao je da željezničkom sektoru treba posvetiti mnogo veću pažnju kada je riječ o investicijama, jer je već duži period u odnosu na razvoj drumskog saobraćaja u velikom zaostatku.

“Potrebno je i naći najbolju formulu za restrukturisanje  željeznica u Srpskoj i Federaciji BiH, računajući da je to uradila Slovenija, a započele Hrvatska i Srbija. To je dugotrajan proces, ali uz podršku Vlade i Udruženja mi to možemo uraditi”, ocijenio je Savanović.

On je pojasnio da je restrukturisanje složen proces, jer ne podrazumijeva samo novu sistematizaciju, već novu organizaciju, rješavanje imovinskih odnosa, restrukturisanje finansijskog stanja i obaveza po osnovu kredita, naslijeđenih obaveza, novu organizaciju poslova i šta željeznica stvarno treba da radi.

“Treba razdvojiti račune, formirati profitne poslovne centre gdje će se tačno znati ko koliko doprinosi, a ko koliko troši, ko se mora subvencionisati, a ko ne mora”, pojasnio je Savanović.

Prema njegovim riječima, finansijsko restrukturisanje je već počelo, a cijeli proces treba da bude završen za tri–četiri godine.

On je posjetio da su “Željeznice Republike Srpske” član Udruženja evropskih željeznica od 1998. godine, kao i da sa Lohmanom postoji odlična saradnja s obzirom da on veoma dobro razumije složenu situaciju u ovom preduzeću i zemlji.

Izvršni direktor Udruženja evropskih željeznica Libor Lohman smatra da je fokusiranje na ulaganja u infrastrukturu u Srpskoj preduslov za bolju intregraciju sistema željezničkog saobraćaja u zemlji i regionu.

“Cijenim i proces restrukturisanja samog preduzeća, jer je i to preduslov koji će omogućiti da `Željeznice` uđu u sistem željeznica u Evropi”, dodao je Lohman.

On je naglasio da problem koji imaju “Željeznice Republike Srpske” postoji u svim željeznicama zemalja regiona, a to je generalno pitanje dobrog balansa između ulaganja u drumski i željeznički saobraćaj.

“Obezbjeđivanje kvalitetne infrastrukture preduslov je kvalitetnog funkcionisanja samog željezničkog saobraćaja. Činjenica je da na ovim prostorima postoji previše granica, te je potrebna integracija, koja ne podrazumijeva integrisanje zemalja, već poslovnih sistema”, poručio je Lohman.

(Agencije)