TRNINIĆ: Priča o avionskoj liniji Banjaluka – Teheran potpuna dezinformacija

Štrajk upozorenja koji su krajem prošle sedmice organizovali pojedini predstavnici sindikalnih organizacija koje djeluju pri “Željeznicama RS” potpuno je neopravdan i uvjeren sam da pojedini sindikalni lideri više gledaju svoje interese i pozicije, nego radnika koje zastupaju.

Rekao je to u intervjuu “Glasu Srpske” ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić. Iznenađen je, kako kaže, i razočaran stavovima nekih lidera sindikata, zbog toga što je bilo dogovoreno da zbog pozitivnog poslovanja tog preduzeća radnici dobiju upravo stimulativni dio na plate, a ne povećanje plata. Navodi i da je on čovjek kod kojeg je kontraproduktivno kada se postavljaju uslovi i ucjene.

– Sa upravom “Željeznica RS” ćemo sprovesti što smo i dogovorili o stimulaciji na plate, a predstavnici sindikata imaju pravo na svoj način da vode borbu. Štrajk svakako nije dobar put i ne znam kuda vodi – rekao je Trninić.

Kako dugoročno riješiti problem poslovanja “Željeznica RS”?

Procesom restrukturisanja, koje već ide veoma dobro. Prema ocjeni Svjetske banke, to je čak jedno od uspješnijih restrukturisanja koje su vodili. Prvi put imamo potpuno profitabilno stanje, veće izvorne prihode, kao i ispunjenje plana poslovanja, prebačaje plana proizvodnje i finansijskog plana.

Kakvi su planovi kada je u pitanju zapošljavanje u ŽRS? Plan je smanjenje broja zaposlenih, ali već postoji i deficit radnika na pojedinim pozicijama u tom preduzeću?

Svjesni smo rizika da smanjenjem broja radnika može doći i do disbalansa na pojedinim mjestima. Plan nam je, i u potpunosti to ispunjavamo – da nijedan radnik ne smije ostati nezbrinut. U ŽRS-u je već manje 640 radnika, a nijedan nije ostao nezbrinut. Svi su ili penzionisani, otišli uz otpremninu, ili na lični zahtjev. Stalno pratimo situaciju i tamo gdje se pojavi manjak radnika na pojedinim pozicijama, raspisaćemo konkurse za posao, da bismo nadoknadili potrebni kadar. U svakom slučaju, nastavljamo i sa planiranim smanjenjem zaposlenih.

Da li je postignut zvaničan dogovor u vezi s letovima na relaciji Teheran – Banjaluka?

Potpuna je dezinformacija da je i postojala ideja o uvođenju linije iz Banjaluke za Teheran. Bila je samo inicijativa jednog tur-operatera da se otvore letovi iz Kine, sa različitih destinacija, kao što su Peking ili Šangaj. Teheran se pominjao samo kao pomoćni aerodrom, gdje bismo dosipali gorivo, ali tu ne bi bilo ni izlaska ni ulaska sa aerodroma. Međutim, sve to je neko zloupotrijebio i objavio – otvara se linija Teheran – Banjaluka.

Ali Direkcija za civilno vazduhoplovstvo potvrdila je da je izdala dozvolu iranskoj kompaniji “Mahan er” za čarter letove na relaciji Teheran – Banjaluka!?

Nije sporno i ako je izdata dozvola toj kompaniji, ali ne postoji nikakav dogovor sa resornim ministarstvom, kao ni sa “Aerodromima RS”. Na primjer, i “Kontiki” organizuje letove za Grčku ili Tursku, ali za njih angažuje “Er Srbiju”.

Znači, nema dogovorenih letova iz Banjaluke za Teheran?

Nema.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da postoji zainteresovanost za uvođenje avionske linije između BiH i Rusije. Koliko bi to bilo značajno za Srpsku?

Potpuno smo promijenili pristup razvoju “Aerodroma RS”, što je već i vidljivo – jer smo udesetorostručili broj putnika. Cilj nam je da i dalje napredujemo, a za to su nam, naravno, potrebne nove linije. U tom pogledu razgovarano je, između ostalog, i sa kompanijama iz Rusije koje su iskazale interesovanje, ali sve je još u fazi pregovora. Ali, svakako da bi imalo ogroman značaj za Srpsku.

Da li postoji interesovanje još nekih zemalja za uvođenje letova iz Banjaluke, i kojih?

Postoje neke inicijative, ali prerano je još o njima govoriti.

Autoput kroz Posavinu i Semberiju

Ranije je najavljeno da krajem juna treba da počne gradnja autoputa od Beograda do Banjaluke, preko Bijeljine i mosta u Rači. Da li sve ide po planu?

Srbija je pokazala zainteresovanost da o svom trošku gradi most preko rijeke Save u Rači, po principu sličnom u Bratuncu. Sada se BiH mora uključiti, kako bismo sa Srbijom potpisali sporazum o izgradnji tog mosta. Srbija planira da sredinom idućeg mjeseca postavi i kamen temeljac za njegovu izgradnju, tako da se nadam da će do tada sve biti dogovoreno i da će početi radovi.

(Glas Srpske)

Vijek i po od rođenja Alekse Šantića

Prošao je vijek i po od rođenja velikog srpskog rodoljuba, pjesnika i vječitog romantičara sa Neretve. Aleksa Šantić je bio i ostao jedan od najznačajnijih pjesnika srpske lirike. Rođen je na današnji dan 1868. godine. Aleksa Šantić rođen je u Mostaru, u patriarhalnoj porodici. Rano je ostao bez oca pa je značajan period detinjstva proveo

Cvijanovićeva čestitala Spasovdan Radojičiću i građanima

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom Spasovdana – krsne slave grada Banjaluka, uputila je čestitku gradonačelniku Igoru Radojičiću i svim građanima grada na Vrbasu. – Povodom krsne slave grada Banjaluka – Spasovdana, Vama i svim građanima Banjaluke, upućujem najsrdačnije čestitke, sa željom da i u narednom periodu nastavite putem razvoja i prosperiteta. Čvrsto vjerujem da

DODIK: Medicinski sektor stabilan, počinje gradnja nove bolnice u Doboju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da tamošnja Univerzitetska bolnica ima strateški značaj za Republiku Srpsku, te da je izgradnjom bolnica u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Nevesinju, te dogradnjom i modernizacijom ove bolnice stabilizovan medicinski sektor. Dodik je naglasio da će uskoro početi i gradnja nove bolnice u Doboju,

Pogledajte snimak napada na Zvicera u Kijevu

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine saopštio je da je navodni vođa kavačkog kriminalnog klana u kritičnom stanju. “Zvicer je ranjen juče u oblasti Pečersk. U njega je ispaljeno više metaka, od kojih su ga tri pogodila u gradni koš. On je hospitalizovan na intenzivnoj njezi i u kritičnom je stanju. Sada je pod policijskom zaštitom”,

HITNO PRIMLJEN U BOLNICU: Harisu Silajdžiću operisano srce

Kako saznaje Avaz.ba, u toku je operacija na srcu bivšeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. On je jutros hitno primljen u Centar za srce u Sarajevu. Operaciju vodi prof. dr. Mirsad Kacila, najbolji kardiohirurg u Bosni i Hercegovini. Centar za srce je najreferentnija klinika za ovu vrstu operacija u našoj zemlji, a Silajdžić se na

KOŠARAC: SNSD i u mom slučaju pokazao snagu, argumentovano zatražili odgovornost

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac smatra da je SNSD još jednom pokazao da je najjača i najorganizovanija politička partija, koja je pokazala snagu time što je otvorila disciplinski proces protiv njega zbog ponašanja u doba vanrednog stanja izazvanog virusom korona. “SNSD je pokazao da, za razliku od drugih političkih

DOBILI DOZVOLU ZA RAD: “Akvana” otvorena od 5. juna

Vodeni park Akvana u skladu sa odlukom Instituta za javno zdravstvo RS o dozvoli za rad bazena, počinje sa radom 5. juna. Iz JP Akvana je saopšteno da se početak rada može pomjeriti u zavisnosti od procjene vremenskih uslova. Radno vrijeme vodenog parka biće od 10 do 19 časova radnim danom, odnosno od 9 do