TRNINIĆ: Priča o avionskoj liniji Banjaluka – Teheran potpuna dezinformacija

Štrajk upozorenja koji su krajem prošle sedmice organizovali pojedini predstavnici sindikalnih organizacija koje djeluju pri “Željeznicama RS” potpuno je neopravdan i uvjeren sam da pojedini sindikalni lideri više gledaju svoje interese i pozicije, nego radnika koje zastupaju.

Rekao je to u intervjuu “Glasu Srpske” ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić. Iznenađen je, kako kaže, i razočaran stavovima nekih lidera sindikata, zbog toga što je bilo dogovoreno da zbog pozitivnog poslovanja tog preduzeća radnici dobiju upravo stimulativni dio na plate, a ne povećanje plata. Navodi i da je on čovjek kod kojeg je kontraproduktivno kada se postavljaju uslovi i ucjene.

– Sa upravom “Željeznica RS” ćemo sprovesti što smo i dogovorili o stimulaciji na plate, a predstavnici sindikata imaju pravo na svoj način da vode borbu. Štrajk svakako nije dobar put i ne znam kuda vodi – rekao je Trninić.

Kako dugoročno riješiti problem poslovanja “Željeznica RS”?

Procesom restrukturisanja, koje već ide veoma dobro. Prema ocjeni Svjetske banke, to je čak jedno od uspješnijih restrukturisanja koje su vodili. Prvi put imamo potpuno profitabilno stanje, veće izvorne prihode, kao i ispunjenje plana poslovanja, prebačaje plana proizvodnje i finansijskog plana.

Kakvi su planovi kada je u pitanju zapošljavanje u ŽRS? Plan je smanjenje broja zaposlenih, ali već postoji i deficit radnika na pojedinim pozicijama u tom preduzeću?

Svjesni smo rizika da smanjenjem broja radnika može doći i do disbalansa na pojedinim mjestima. Plan nam je, i u potpunosti to ispunjavamo – da nijedan radnik ne smije ostati nezbrinut. U ŽRS-u je već manje 640 radnika, a nijedan nije ostao nezbrinut. Svi su ili penzionisani, otišli uz otpremninu, ili na lični zahtjev. Stalno pratimo situaciju i tamo gdje se pojavi manjak radnika na pojedinim pozicijama, raspisaćemo konkurse za posao, da bismo nadoknadili potrebni kadar. U svakom slučaju, nastavljamo i sa planiranim smanjenjem zaposlenih.

Da li je postignut zvaničan dogovor u vezi s letovima na relaciji Teheran – Banjaluka?

Potpuna je dezinformacija da je i postojala ideja o uvođenju linije iz Banjaluke za Teheran. Bila je samo inicijativa jednog tur-operatera da se otvore letovi iz Kine, sa različitih destinacija, kao što su Peking ili Šangaj. Teheran se pominjao samo kao pomoćni aerodrom, gdje bismo dosipali gorivo, ali tu ne bi bilo ni izlaska ni ulaska sa aerodroma. Međutim, sve to je neko zloupotrijebio i objavio – otvara se linija Teheran – Banjaluka.

Ali Direkcija za civilno vazduhoplovstvo potvrdila je da je izdala dozvolu iranskoj kompaniji “Mahan er” za čarter letove na relaciji Teheran – Banjaluka!?

Nije sporno i ako je izdata dozvola toj kompaniji, ali ne postoji nikakav dogovor sa resornim ministarstvom, kao ni sa “Aerodromima RS”. Na primjer, i “Kontiki” organizuje letove za Grčku ili Tursku, ali za njih angažuje “Er Srbiju”.

Znači, nema dogovorenih letova iz Banjaluke za Teheran?

Nema.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da postoji zainteresovanost za uvođenje avionske linije između BiH i Rusije. Koliko bi to bilo značajno za Srpsku?

Potpuno smo promijenili pristup razvoju “Aerodroma RS”, što je već i vidljivo – jer smo udesetorostručili broj putnika. Cilj nam je da i dalje napredujemo, a za to su nam, naravno, potrebne nove linije. U tom pogledu razgovarano je, između ostalog, i sa kompanijama iz Rusije koje su iskazale interesovanje, ali sve je još u fazi pregovora. Ali, svakako da bi imalo ogroman značaj za Srpsku.

Da li postoji interesovanje još nekih zemalja za uvođenje letova iz Banjaluke, i kojih?

Postoje neke inicijative, ali prerano je još o njima govoriti.

Autoput kroz Posavinu i Semberiju

Ranije je najavljeno da krajem juna treba da počne gradnja autoputa od Beograda do Banjaluke, preko Bijeljine i mosta u Rači. Da li sve ide po planu?

Srbija je pokazala zainteresovanost da o svom trošku gradi most preko rijeke Save u Rači, po principu sličnom u Bratuncu. Sada se BiH mora uključiti, kako bismo sa Srbijom potpisali sporazum o izgradnji tog mosta. Srbija planira da sredinom idućeg mjeseca postavi i kamen temeljac za njegovu izgradnju, tako da se nadam da će do tada sve biti dogovoreno i da će početi radovi.

(Glas Srpske)

DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u