TRNINIĆ: Prioritet povezivanje Banjaluke i Beograda

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji će danas prisustvovati svečanom puštanju u saobraćaj dionice autoputa “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga, rekao je Srni da Srpska pokušava da prati Srbiju kada je riječ o investiranju u saobraćajnu infrastrukturu, a prioritet joj je povezivanje Banjaluke sa Beogradom.

On je istakao da Srbija mnogo investira u infrastrukturne projekte, a Republika Srpska “pokušava da ide istim putem”.

“Danas imam zadovoljstvo da prisustvujem otvaranju dionice ovog auto-puta, koji je samo jedan segment mreže autoputeva koji se rade u Srbiji, zapravo dio Koridora 11 sa kojim ćemo i mi, nadam se vrlo brzo, biti povezani do Višegrada, a u sjevernom dijelu preko Rače”, rekao je Trninić.

On je istakao da Republika Srpska ima velike planove, a prioritet je povezivanje Banjaluke sa Beogradom preko Doboja, Vukosavlja, preko Brčkog, Bijeljine i Rače.

“Pripreme su uveliko u toku. Mi na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske treba da usvojimo plan parcelacije kako bismo vršili eksproprijaciju”, rekao je Trninić.

On kaže da Srbija ima namjeru o svom trošku da gradi most u Rači, ali tu postoji problem na nivou BiH, jer nije potpisan međudržavni sporazum između BiH i Srbije o izgradnji mosta, iako su svi elementi sporazuma već usaglašeni i dogovoreni.

“S obzirom na to kako funkcionišu stvari na nivou BiH, još uvijek nije dobijeno `zeleno svjetlo` za potpisivanje sporazuma. Srbija je pokazala interes da pomogne u izgradnji i dijela autoputa od Rače do Bijeljine, a mi ćemo dalje graditi od Bijeljine prema Brčkom i Vukosavlju”, rekao je Trninić.

On kaže da ima određenih problema i oko Koridora “5c” koji se već radi.

“Iako smo dobili sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj za fazu dva, taj kreditni sporazum još nije ratifikovan na nivou BiH, a to je obaveza. I tu možemo očekivati određene probleme”, rekao je Trninić.

On ističe da je u planu i putni pravac od Istočnog Sarajeva, preko Sokoca, do Višegrada, koji bi trebao da veže sa Koridorom 11.

“Tu plansku dokumentaciju radimo, a trenutno se radi i generalni projekat brzog puta od Bijeljine preko Zvornika, Milića i spojiće se sa brzim putem koji sam pomenuo, tako da će to biti jedan uvezan dvostruki prsten i mreža auto-puteva i puteva Republike Srpske i Srbije”, kaže Trninić.

Dionica autoputa od Obrenovca do Ljiga, koja će večeras biti otvorena, projektovana je za brzine od 130 kilometara na čas. Autoput je širok 28,4 metra i ima brzu, srednju i zaustavnu traku, 42 mosta i nadvožnjaka, te oko 200 kilometara odbojne ograde.

(Srna)

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji