Vijesti 04.09.2015.

Trninić: Šarović ne poštuje dogovore o BiH aerodromima

ČITANJE: 1 minuta
banjaluka aerodrom

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izrazio je žaljenje što član Savjeta ministara BiH iz Srpske Mirko Šarović promoviše i zagovara opremanje aerodroma u Tuzli i Mostaru za međunarodni teretni saobraćaj, a zanemaruje aerodrom u Banjaluci.

– Ranije je postojao džentlmenski dogovor između entiteta da se međunarodni avionski saobraćaj odvija iz dva centra, Sarajeva i Banjaluke. Banjalučki aerodrom je bio opremljen za kargo-saobraćaj i za to su uložena znatna sredstva, ali sadašnji Savjet ministara BiH ne poštuje te dogovore- rekao je Trninić.

On je istakao da je od decembra prošle godine sa banjalučkog aerodroma prevezeno više od 4.000 tona razne robe samo za Tursku i da je to značajan promet i prihod, naglasivši da se ipak favorizuju aerodromi u Federaciji BiH i u neravnopravan položaj dovodi banjalučki aerodrom, čime se krše propisi i postignuti dogovori.

Trninić je ukazao da je sa promjenom sastava vlasti na nivou BiH narušen nacionalni paritet u Agenciji za kontrolu vazdušnog saobraćaja BiH.

-Ta agencija je zadužena za kontrolu leta i u njoj treba da budu zastupljeni predstavnici i srpskog naroda. Srbi su nezakonito potisnuti i u njenim organima više nema srpskih predstavnika, što je nedopustivo. Ona radi bez učešća i saglasnosti Srba. Čak smo dobili mišljenje Ministarstva pravde BiH da je to nezakonito, obratili se Ministarstvu transporta i komunikacija BiH da se ta anomalija otkloni, ali još ništa nije urađeno, što je nedopustivo- naglasio je Trninić.

(Agencije)

Oznake: Mirko Šarović