Vijesti 27.10.2017.

Trojac iz Geodetske uprave pao zbog “Građe”

ČITANJE: 4 minute

Policajci u civilu uhapsili su danas ujutru Aleksandra Deurića, pomoćnika direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), Dragana Grulovića, šefa Područne jedinice RUGIP-a Banjaluka, te stručnu saradnicu Željku Milinković zbog slučaja “Građa”.

Grulović je još ranije udaljen s posla zbog disciplinskog postupka koji se protiv njega vodi, dok je Deurić uhapšen u sjedištu RUGIP-a, a Milinkovićeva je, takođe, privedena na svom radnom mjestu, ali na lokaciji kod “Incela”.

Zajedničko u ta tri hapšenja je to što je sve izvedeno na krajnje miran način. Prema saznanjima “Nezavisnih”, Deurić je, nakon što je policija danas ujutru ušla u RUGIP, polako izašao sa dvojicom policajaca u civilu, tako da njegove radne kolege nisu ni shvatile šta se dešava.

“Sve je obavljeno u tajnosti. Čak ni radnici, oni koji su u momentu izvođenja Deurića tuda naišli, nisu ništa posumnjali”, rekao je izvor “Nezavisnih”.

Akcija se, kako dodaje naš izvor, odnosi na više predmeta iz nadležnosti Područne jedinice RUGIP-a Banjaluka, a slučaj je povezan i s ranijim hapšenjem Mirka Stojčinovića, nekadašnjeg zamjenika pravobranioca RS sa sjedištem u Banjaluci.

Izvor “Nezavisnih” dodao je da je današnje hapšenje tri radnika RUGIP-a povezano sa uknjiženjem gradske imovine na preduzeće “Građa”, ali je to tek jedna od karika u lancu.

“Sumnja se da su primili mito kako bi omogućili nezakonito knjiženje zemljišta. Nije u pitanju samo slučaj ‘Građa’, već je riječ o više parcela zemljišta”, pojašnjava sagovornik “Nezavisnih”.

U slučaju “Građa”, prisjetimo se, još traje bitka grada Banjaluka da u svoj posjed vrati atraktivnu lokaciju u blizini “Banjalučkog velesajma”.

Područna jedinica RUGIP-a u Banjaluci upisala je u zemljišne knjige kao vlasnika sporne parcele firmu “Građa”, iako u Gradskoj upravi tvrde da je stvarni vlasnik grad i da zemljište nikada nije privatizovano.

Naš izvor dodao je da je jučerašnje hapšenje rezultat dugotrajnog i temeljnog rada pripadnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

“Dugo se radi na ovom predmetu. Veliki posao je urađen, ali će istrage biti još”, ističe izvor “Nezavisnih”.

Iz MUP-a RS danas su saopštili da je ova istraga, koju policija vodi sa Republičkim tužilaštvom, u vezi sa nezakonitostima i zloupotrebama tokom obavljanja poslova iz nadležnosti RUGIP-a.

“Nakon završene kriminalističke obrade, lica će u zakonskom roku biti predata u nadležnost Republičkog tužilaštva”, naglašavaju iz MUP-a RS.

Rad MUP-a RS, Republičkog tužilaštva i drugih organa u suzbijanju svih oblika kriminala i korupcije podržali su danas iz RUGIP-a, te poručili da su na raspolaganju nadležnim organima.

“Poštujući presumpciju nevinosti, a imajući u vidu da je istraga u toku, ne možemo dati više detalja o privođenju zaposlenih u RUGIP-u. Ukoliko nadležni organi utvrde njihovu odgovornost, RUGIP će protiv ovih lica preduzeti zakonom predviđene mjere iz svoje nadležnosti”, poručili su iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Grulović je, dakle, već udaljen s radnog mjesta, a disciplinski postupak  protiv njega, koji se vodi, odnosi se na zloupotrebe pečata i memoranduma.

Ranije je, prisjetimo se, uhapšen i Mirko Stojčinović, koji je već i optužen, baš kao i i pomoćnik pravobranioca Borislav Jeličić.

Jeličić je, podsjetimo, uhapšen 26. jula, tokom davanja iskaza nakon što je MUP iz Pravobranilaštva izuzeo predmet “Poljoprivredna škola”, dok je Stojčinović uhapšen početkom tog mjeseca zbog sumnje da je u više navrata propustio da podnese tužbe ili obavijesti gradske vlasti o ishodu sudskih sporova, zbog čega je grad Banjaluka izgubio milione.

Optužnica Stojčinovića tereti da je preduzećima “Naš dom” i “Građa” omogućio da na sebe uknjiže nekretnine, čime je grad Banjaluka oštećen za više od 7,5 miliona KM.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, ranije je potvrdio da istraga ima veze sa zloupotrebom ovlaštenja u predmetima “Naš dom” i “Građa” i najavio nastavak rada i po drugim predmetima.

(Nezavisne)

Oznake: Dragan Lukač