Vijesti 05.01.2016.

Troje Hrvata nasamarili bankare i na genijalan način opljačkali bankomat

ČITANJE: 2 minute
bankomat
Troje Zagrepčana na domišljat način iskoristilo je rupu u bankarskom sistemu i uspjelo da nasamari bankare i prevare bankomat.

Osam godina nakon što su napravili obračunsku prevaru na štetu Hrvatske poštanske banke, zagrebački preduzetnik, domaćica i njihov nezaposleni prijatelj su priznali da su ukrali skoro 3.700 evra, a osuđeni su na uslovne kazne.

Kako pišu hrvatski mediji, Hasba B. (33), domaćica iz Sesveta i majka šestoro djece, i njen prijatelj Idriz R. (41) osuđeni su zbog takozvane ‘obične’ prevare na šest mjeseci zatvora, uslovno na godinu dana.

Nešto težu sankciju dobio je preduzetnik Damir P. (35), inače višestruko osuđivana osoba,ali i direktor kluba ‘Gjuro 2’, koji je zbog prevare dobio nepravosnažnih deset mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opšte dobro.

To kako su izvršili prevaru je posebno intersantno. Oni su saznali da dan prije praznika, u popodnevnim satima HPB ne evidentira transakcije pa su obmanuli sistem podigavši novac s računa kojeg, zapravo, nema.

Koristili su Hasbin tekući račun na kojem nije bilo ni jedne jedine kune.

U 15 sati Idriz je prijateljici Đeniti Š. ispred poslovnice HPB-a dao u koverti 28.000 kuna (oko 3.700 evra) uputivši je da ih u banci uplati na Hasbin račun. Ona je to učinila i dala mu potvrdu o uplati koju je zatim Idriz uzeo i predao Hasbi kako bi brže-bolje već u 16.28 sati sa svoga računa podigla 27.900 kuna.

U isto vreme su, pak, Damir P. i Idriz R. na bankomatima HPB-a podigli još 26.000 kuna kojih, realno gledajući, na Hasbinu računu više nije bilo, ali sastav transakcije nije ažurirao u realnom vremenu. Banka je ‘ostala kraća’ za 25.900 kuna.

Sve troje je priznalo je krivicu i prihvatilo kazne za djelo koje su počinili. I pri tom su se pokajali.

-Stepen krivice kod optuženih je maksimalan jer su bili svjesni koliko svojim postupanjem krže propise. Cilj im je bio protivzakonito pribavljanje imovinske koristi- stoji u obrazloženju presude.

(Dnevno.rs)