Vijesti 03.05.2016.

Trostruka sreća Nikoline i Milana Oro iz Zvornika poslije deset godina čekanja

ČITANJE: 3 minute
djeca
Deset dugih godina je trajala naša borba za potomstvo, a onda smo nagrađeni na najljepši mogući način – prvo smo dobili blizance Doru i Marka, a dvije godine poslije stigao je i Đorđe.

Ovako počinje priču Nikolina Oro iz Zvornika, koja se, zajedno sa suprugom Milanom, cijelu deceniju borila protiv neplodnosti.

Ovu nimalo laku bitku Nikolina i Milan su dobili na gotovo nevjerovatan način. Nakon dva neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje, podizanja kredita, isplakanih suza i dugih godina tokom kojih im se činilo da su šanse da postanu roditelji sve manje, ovaj simpatični par je doživio najljepšu bajku.

– Dvogodišnje blizance Doru i Marka smo dobili vantjelesnom oplodnjom, a Đorđe, koji sada ima tri i po mjeseca, sve nas je iznenadio – začet je prirodnim putem! On je naša treća sreća! – kaže presrećna trostruka majka.

I danas joj sve izgleda kao bajka, jer nije mogla ni sanjati da će biti toliko blagoslovljena.

– Nekad, kad djeca spavaju, ja ih gledam i pomislim: da li je ovo moguće? Zaista, nekad ne mogu da povjerujem da nas je tolika sreća snašla. Deset godina ih toliko želite i sanjate, i onda odjednom imate troje djece! – dodaje ona.

Nikolina kaže da najveću podršku ima u suprugu Milanu, koji je i hranilac sada velike porodice Oro, ali da im pomažu i ostali članovi porodice.

– Mnogo nam pomažu bake, tetke i svi ostali. I oni su bili iznenađeni kada sam ostala drugi put trudna – dodaje Nikolina.

Obje trudnoće su, priča Nikolina, protekle bez problema. Kroz smijeh se sjeća da je, kada je nosila Đorđa, čak zaboravljala da ode na redovne kontrole, tako da je čak ginekolog telefonom opominjao da dođe u ordinaciju. A kad se rodio Đorđe, blizanci su ga dočekali sa puno ljubavi.

– Dora i Marko su imali jedno drugo dok se nije rodio Đole, tako da ga nisu doživjeli kao neku prijetnju. Stalno ga ljube, maze i čuvaju – priča presrećna majka.

Divno je postati roditelj, dodaje, ali bi trebalo da država makar malo više stimuliše rađanje djece.

– Parovima koji se bore sa sterilitetom potrebna je ne samo finansijska, već i psihološka pomoć. Samo oni koji su se borili sa tom strašnom pošašću znaju kako je to depresivna i iscrpljujuća borba – dodaje Nikolina.

Parovima koji imaju prepreke da postanu roditelji poručuje da nikada ne odustanu.

– Milan i ja smo bili spremni, ako bude trebalo, da prodamo i stan, i tim novcem platimo još nekoliko vantjelesnih oplodnji. Ne bi nam teško bilo ni da odemo u podstanare, samo nikako nismo željeli da ostanemo bez potomstva. Čini mi se da smo bili spremni čak i da bubreg prodamo – sjeća se Nikolina. Kaže da tek sada zna šta je smisao života.

– Deset godina smo živjeli u mraku, ali smo znali da nikad ne treba izgubiti nadu i odustati. Smisao života nisu stanovi, automobili, bankovni računi… Smisao života su jedino djeca – zaključila je Nikolina.

“Bebe 1”

Nikolina Oro je donedavno bila predsjednik zvorničkog Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe 1”. Kaže da se samo u tom gradu sa neplodnošću bore 74 para.

(Glas)