Vijesti 10.11.2017.

Trotoar kod OŠ Branislav Nušić u Srpskim toplicama ostaje đački san

ČITANJE: 2 minute

Trotoar u ulici Manjačkih ustanika, pored Osnovne škole “Branislav Nušić”, i dalje je samo san đaka, njihovih roditelja, ali i drugih mještana ovog dijela Srpskih toplica, jer njegova gradnja nije u planu.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Srpske toplice Radivoje Račić rekao je da je gradnja trotoara i ove godine predložena gradskim vlastima kao jedan od prioriteta.

“Od škole prema gradu, sa donje strane puta, postoji stari trotoar koji je urušen, kao i dio ograde prema obali Vrbasa. Od škole prema lokaciji poznatoj kao “nula” nema trotoara i potrebno je da se izgradi u dužini oko 500 metara jer tom dionicom svakodnevno prolaze pješaci čija je bezbjednost ugrožena”, kazao je Račić.

Prema njegovim riječima, od nadležnih nema informaciju da li će i kada graditi trotoar.

“Ranije smo predlagali da se uradi i pješački prelaz u blizini “nule”, ali ni to nam nije odobreno. Osim ovog, trotoar je potreban i u ulici Vojvode Uroša Drenovića jer je uz magistralni put gdje je velika frekvencija vozila, zbog čega strahujemo za bezbjednost pješaka”, kazao je Račić i dodao da su predložili da se uradi oko 500 do 1.000 metara, ali ako ne, makar dio gdje su autobuska stajališta.

Istog mišljenja su i mještani Srpskih toplica, kojima su, kako kažu, dosadila samo puka obećanja.

“Ne vjerujem više u obećanja. Sto puta je rečeno da će gradnja početi ako ne ove onda dogodine, ali to nikako da se desi. Veoma nam je potreban taj trotoar, naročito zbog toga što je u blizini škola. Roditelji najčešće dovoze djecu automobilima da bi spriječili nesreću, jer nema staze za pješake”, rekao je mještanin Milorad Božić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da ako izgradnju trotoara budu stavljali u program za 2018. godinu, prvo treba da urade projektnu dokumentaciju.

“Postoji stari projekat koji je napravljen za dužu relaciju. Međutim, mi ćemo vidjeti za ovu kraću dionicu od škole do benzinske pumpe, šta i koliko znači i da li je potrebna. Koliko znam, tu postoji trotoar sa donje strane puta, kao i semafor, a autobuska stanica je odmah pored škole, tako da su đaci bezbjedni. Ne vjerujem da neko od djece ide pješke od škole do “nule” jer imaju autobus. Ali mi ćemo svakako čitavu situaciju isprovjeravati”, objasnio je Sandić.

Semafor

Direktor OŠ “Branislav Nušić” Stana Nikodinović-Mitrović rekla je da je ovo dugogodišnji problem.

“Zbog nedostatka trotoara Ministarstvo prosvjete i kulture RS plaća mjesečne karte za naše đake, čak i za one koji žive na manjoj udaljenosti od četiri kilometara kako bi autobusom dolazili u školu. Prije nekoliko godina urađen je semafor, zahvaljujući kojem đaci bezbjednije prelaze ulicu. Na taj način je trenutno riješen taj problem dok se ne izgradi trotoar”, kazala je Nikodinović-Mitrović.

(Glas)