Vijesti 18.09.2016.

Trotoari postaju parkinzi

ČITANJE: 2 minute

Dijana Ješić je majka četvorogodišnjeg Luke i osmomjesečnog Stefana. Kao i svaki roditelj, kada god nađe slobodnog vremena, izlazi sa djecom u šetnju. Međutim, zbog bahatosti pojednih vozača izlazak se nerijetko pretvori u pravu noćnu moru, jer su trotoari u Banjaluci postali parkinzi.

– Jako je nezgodno proći samo kolicima, a kamoli kolicima i još sa djetom jednim koje držim za ruku. Ljudi ne shvataju da parkiranjem na trotoaru ustvari nas tjeraju na ulicu . A dovoljno je samo jedna minuta da izađemo na ulicu da bismo nastradali i da bi se nešto desilo. Nema veze što postoji parking, oni popriječe ulicu. Ne parkiraju se kako treba i stvaraju problem svim pješacima, a naročito nama sa kolicima – žali se Ješićeva.

Jedina stvar koju savjesni građanin može da uradi jeste da pozove Komunalnu policiju, koja je ove godine imala pune ruke posla.

– U toku ove godine Komunalna policija izdala je 2.000 prekršajnih naloga zbog nepropisno parkiranih automobila na trotoarima i drguim javnim površinama. Kada govorimo o nepropisnom parkiranju , prije svega da kažem da komunalna policija radi i putem redovne kontrole ali i po prijavama građana objašnjava portparol gradske uprave Milenko Šajić.

Pješacima ne ide na ruku ni visina kazne, koja za nepropisno parkiranje iznosi 40 KM. Medjutim, često se dešava da policija ne stigne ni da kazni vozača, jer se mnogi od njih parkiraju na desetak minuta. Roditelji su zbog svega navedenog odlučili da dignu svoj glas protiv nesavjesnih vozača. Na društvenoj mreži fejsbuk članovi grupe pod nazivom “Mame Banjaluka” prije nekoliko mjeseci pokrenuli su akciju “Ulica za kolica”.

– Tada je oko 40-tak majki sa kolicima izašlo u park Petar Kočić. To je bilo u maju. Organizovali smo se prilicno lako, iako je taj dan bio sparan pa mnogi nisu uspijeli da dodju. Tada smo vidjeli da imamo veliku podrsku. Iako to nije najveci problem koji majke imaju, važan problem svakako jeste – kaže Ješićeva.

Prema zvaničnim podacima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA ) početkom ove godine u Banjaluci je registrovano 68.000 putničkih automobila, odnosno 2.000 vozila više nego prije devet godina. Nasa sagovornica poručuje da sve veci broj auta u gradu zahtjeva da se nastavi borba za saobraćajnu kulturu.

– Imamo u planu da organizujemo grupe mama da budu mame u patrol, da pozovemo policiju i da zajedno sa djecom upozorimo nesavjesne vozače na to kolikonam problema prave parkiranjem na trotoarima – poručuje Ješićeva.

Ljeto je već pri kraju, a pred nama su jesenji i zimski dani, koji prave dodatne probleme pješacima. Zato , kada sledeći put odlučite da parkirate ili zaustavite vozilo na trotaru, ne zaboravite da ste nekoga istjerali na ulicu. Mozda je u pitanju malo dijete na putu do skole, kome ste time ugrozili život.

(Srpskacafe)