Vijesti 15.06.2016.

Trule bandere: Neće da plaćaju račune za lošu struju

ČITANJE: 2 minute

Za trule bandere i česte nestanke struje u Racunama i Šućurima čuli su čak i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske.

Poslanik SDSK Nenad Stevandić tražio od ministra energetike Petra Đokića, lično, da mu odgovori kada će otkloniti kvar i obnoviti mrežu u ovim zaseocima na području MZ Donja Kola i Krupa na Vrbasu, u blizini Banjaluke.

– Mještani redovno plaćaju račune za utrošenu električnu energiju i potpisali su ugovore sa „Elektrokrajinom“, ali i dalje imaju lošu uslugu. Mreža nije obnovljena, drvene bandere su uništene, a žice su pale i prijete da zapale kuće – tvrdi Stevandić.

Iz „Elektrokrajine“ su mu, preko ministra, odgovorili da su mrežu obnovili koliko su mogli, da planiraju još radova, ali da mještani nisu baš redovne platiše.

– Do aprila ove godine 16 potrošača u Šućurima za struju duguje 49.110 KM, a 93 domaćinstva u Racunama 36.076 KM – navedeno je u odgovoru iz preduzeća.

Predsjednici pomenute dvije MZ potvrdili su da su drvene bandere, stare 50 godina, opasne po prolaznike, ali o dugovima komšija nisu bili raspoloženi da govore.

– Kod nas ne može proći njihovo opravdanje da mještani ne plaćaju struju. Ako ne plaćaju, neka ih isključe i tuže, ali obaveza preduzeća  je da obnove mrežu i kvalitetno isporučuje struju – rekao je Draško Ilić, predsednik Saveta MZ Krupa na Vrbasu.

Na Ilićev predlog, Skupština grada je prošle zime od „Elektrokrajine“ tražila da im dostave plan obnove elektro-mreže i informaciju šta je do sada urađeno.

– Ako izvještaj o radu može da nam podnese MUP i Pravobranilaštvo RS, zašto da nas „Elektrokrajina“ ignoriše – kaže Ilić.

Iz „Elektrokrajine“ odgovaraju da do sada niko od njih nije ni tražio izvještaj o stanju mreže i ulaganjima, i da su se odbornici interesovali samo za pojedinačne slučajeve.

– U ovoj godini nastavljamo sanaciju i izgradnju mreže, prije svega u prigradskim naseljima, za šta je planirano više od milion KM – rekao je portparol preduzeća Predrag Klincov.

Prioritet tri MZ

Predrag Klincov je rekao da će „Elektrokrajina“ dio sredstava iz nedavno odobrenog kredita od 15 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj iskoristiti za modernizaciju mreže na području Banjaluke.

Akcenat će biti na reonskim područjima Bronzanog Majdana, Potkozarja i Krupe na Vrbasu.

(blic.rs)