Vijesti 12.11.2017.

Tržište preplavljeno suplementima za mršavljenje koje niko ne kontroliše: Preparati „začinjeni“ jakim antidepresivima

ČITANJE: 2 minute

Na tržištu BiH građanima su nadohvat ruke razne tablete i preparati za mršavljenje, za koje niko pouzdano ne može da potvrdi da su efikasne i bezbijedne po zdravlje.

To potvrđuje i nedavni slučaj povlačenja sa tržišta BiH kapsula za skidanje kilograma, za koji su analize sprovedene u Srbiji potvrdile da u sebi sadrži jak antidepresiv “prozak”.

Tom prilikom, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALM) saopštili su da je za ovaj preparat nije data dozvola za stavljanje u promet u BiH.

– Međutim, on je ipak prisutan na tržištu BiH. Ima ga u apotekama i u statusu je dijetetskog proizvoda – saopštili su iz ove agencije.

Riječ je o proizvodu porijeklom iz Kine, namijenjenom za regulisanje tjelesne težine, dok je “prozak” antidepresiv koji se izdaje isključivo na recept.

Problem je, međutim, što internet i TV reklame vrve od preparata za mršavljenje koje građani, da bi što pre došli do željene linije, masovno kupuju.

Mirjana S. (42) iz Banjaluke ističe da od puberteta muku muči sa viškom kilograma, od kada je, kako kaže, isprobala više različitih preparata sa mršavljenje.

– Neki su mi izazivali mučninu i vrtoglavicu, dok sa drugima nisam imala problema. U svakom slučaju, nije bilo nekog efekta, dok nisam “probušila kašiku” – kaže naša sagovornica.

U ALM ističu da je problem što u BiH izostaje kontrola sadržaja aktivnih komponenti u dodacima ishrani.

– To otvara mogućnost da se u proizvodu nađu sastojci koji nisu navedeni na deklaraciji, a prisutni su u proizvodu i imaju jako dejstvo. Znači, korisnik uzima proizvod za koji ne zna šta sadrži. Dešavalo se da smo u čajnim mješavinama, kod kojih je na deklaraciji pisalo da smanjuju glavobolju, nalazili prisutan paracetamol i ibuprofen čiji sadržaj na deklaraciji, naravno, nije bio naveden. Dakle, čajevi su bili „posoljeni“ paracetamol, pa su kao takvi ublažavali glavobolju – ističe pomoćnik direktora ALM, Biljana Tubić.

U Institutu za javno zdravstvo (IJZ) kažu da vrše kontrolu zdravstvene ispravnosti dodataka ishrani, ali napominju da je ukupan broj analiziranih proizvoda u odnosu na broj onih koji se danas nalaze u prometu, s obzirom na popularnost date grupe proizvoda, još mali.

Opasni i vitamini

U BiH nema ni kontrole kvaliteta i djelotvornosti suplemenata vitamina i menarala koje građani, u nadi da će poboljšati svoje  zdravlje, nemilice troše. Pored apoteka, ovi dodaci se u posljednje vrijeme u sve većoj mjeri  prodaju i u marketima, te prodavnicama koje se u prvom redu bave prodajom kozmetike.

Iako su multivitamini najrasprostranjeniji suplementi, nema dokaza da ljudi imaju ikakve koristi od njih, dok su neke analize pokazale da najviše hemije ima u šumećim tabletama.

(EuroBlic)