Vijesti 19.09.2021.

TUGA: Srebreničanin Milan Đukić (63) se muči sa zdravljem, ali prikuplja sirovine da bi preživio

ČITANJE: 2 minute

Čekajući da dobije bilo kakav posao, Milan Đukić (63) iz Srebrenice ne sjedi skrštenih ruku. Narušenog zdravlja, kako kaže, odlučio se za lakši posao, sakupljanje sekundarnih sirovina u gradu i prigradskim naseljima.

Osim toga, bavi se i čišćenjem dimnjaka te kaže da je zadovoljan zaradom i životom.

Željezo i flaše

Počeo je malim ručnim kolicima obilaziti kontejnere iz kojih je sakupljao odloženo željezo, plastične flaše i drugi otpad koji se može unovčiti. Kada je „posao“ krenuo, shvatio je da su mu potrebna veća kolica, ali za kupovinu novih i većih nije imao sredstava.

– Da mi trebaju veća kolica, primijetio je i Hasan Hadžić kada sam iz njegovog dvorišta kupio otpad. On i njegova sestra Alma kupili su mi nova, veća kolica, a ja sam im zauzvrat iz dvorišta, bez naknade, odvezao ostali otpad. Da bi lakše vozio teret, na nova kolica komšija mi je zavario dodatne točkiće i postavio korpu, tako da sad mogu tovariti više – sa zadovoljstvom kaže Đukić.

Radni dan

Njegov radni dan počinje nakon jutarnje kafe obilaskom svih kontejnera u gradu i prigradskim naseljima. To isto čini i pred kraj dana. Sakupljene sekundarne sirovine lageruje ispred svog stana i kaže da to nikome ne smeta.

Kada sakupi veću količinu, sve to proda na otpadu u Kalesiji, tako da nema troškova prijevoza. Srebreničani znaju čime se Milan bavi i često ga zovu da im odveze otpad iz dvorišta, a neki mu i plate tu uslugu.

Zapažen u gradu

Osim što je poznat po sakupljanju sekundarnih sirovina, Đukić svojim specijalnim kolicima privlači pažnju posjetilaca ovog grada.

Mnogi ga fotografiraju i čude se njegovim kolicima, na koja je stavio veliki suncobran, tranzistor i volan.

Tu su, osim glavnog pogonskog točka, i dva točkića s ležajevima, tako da on ne osjeti teret.

(SB)