Politika 06.04.2016.

Turbulencije u vladajućoj koaliciji SNSD-DNS-SP

ČITANJE: 2 minute
dodik
Vladajuću koaliciju, sudeći po reakciji prvog čovjeka SNSD-a, DNS je dobro zaljuljao. Milorad Dodik ekspresno je poručio Marku Paviću – nisi u pravu. U kuloarima DNS-ovih partnera u vlasti, šuška se da Pavić tvrdi pazar pred lokalne izbore, javno iskazujući nezadovoljstvo svojim statusom u koaliciji.

Socijalisti smatraju da je i nakon opštih izbora Pavić dobio više fotelja nego što je bilo realno. Nesuglasica u koaliciji ima, priznaje šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini, ali se sa Pavićem, kaže Radovan Višković, o svemu pričalo i tada nije pravio probleme. To što su im porasli apetiti, naročito kada je u pitanju najveći grad Srpske, poručuje Višković, mogu da zaborave.

-Ako bude zajedničkog dogovora onda neće pojedinci odlučivati, odlučivaće vrh stranke. Nije realno da DNS dobije i Prijedor i Banjaluku. Ako ima nešto skriveno, to je nešto drugo, ja za to ne znam. I znam da će se sutra lideri sastati u 14 sati i na njima je da riješe te stvari- rekao je šef Kluba poslanika u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković.

U DNS-u ne kriju nezadovoljstvo. Prije dva dana su SNSD-u i Socijalistima poručili da su nezadovoljni odnosom prema poskupljenju električne energije, stanjem u finansijskom i bankarskom sektoru, kao i sprovođenjem koalicionih dogovora, ne samo u vezi sa kadrovskim rješenjima, već i drugim dogovorima u koaliciji. Mi imamo svoj program i svoje članstvo, kaže Pavić, i njima treba da udovoljimo.

-Mi nismo istomišljenici, mi smo koalicioni partneri koji smo vrlo korektni. Mi u DNS-u, ono što se dogovorimo, to i izvršavamo, a da li se moramo slagati u svemu, mislim da ne moramo- rekao je lider DNS Marko Pavić.

Socijalisti se posebno ljute na DNS jer priču o poskupljenju struje pokušavaju da, kako kažu, svale na koalicione partnere. Marko Pavić je, tvrdi Petar Đokić, prošle godine pristao da se cijena struje poveća.

On je čak rekao ne možemo sada, sad je teže, možda da to ostavimo za neko buduće vrijeme i evo, to smo ostavili za april ove godine, kad se prelazi iz zimskog u ljetni tarifni postupak. I šta je onda sada problem? Ne znam šta je problem. JA to ne da neću da razumijem, nego neću da shvatim takvo ponašanje”, rekao je predsjednik socijalističke partije Petar Đokić.

Nije tajna, poručuje Đokić, da vlast ima većinu i ako DNS izađe iz koalicije, ali smatra da je to nepotrebno. Iz DNSa su već poslali koalicionim partnerima listu opština u kojima žele svoje kandidate, a odgovor bi, po svemu sudeći, mogli da dobiju sutra.

(ATV)