Vijesti 12.07.2020.

TURISTIČKA ATRAKCIJA: Jezero na Manjači za kratko vrijeme privuklo brojne posjetioce

ČITANJE: 2 minute

Jezero u novootvorenom Turističko-rekreativnom centru “Manjača” za kratko vrijeme privuklo je brojne posjetioce sa banjalučke regije, rečeno je Srni u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

Turističko-rekreativni kompleks “Manjača” kod Banjaluke nalazi se na lokaciji vještačkog jezera Šljivno, gdje je, na samo tridesetak minuta vožnje od centra grada, do sada neuređen i zapušten prostor postao oaza za odmor, izlet, rekreaciju i sport.

Oko jezera je zasađeno ukrasno drveće i uređene su zelene površine. Izgrađena su tri velika prostora sa nadstrešnicama sa roštiljskim mjestima, a posjetiocima je na raspolaganju veliki parking za automobile i autobuse.

Obale i plaže jezera su nasute šljunkom, a izvršeno je i poribljavanje jezera amurom i tolstolobikom, čija je funkcija čišćenje unutrašnjosti jezera od trave i korova.

Oko jezera su uređene zelene površine i zasađeno ukrasno drveće i rastinje. Izvršene su i analize o kvalitetu vode u jezeru, čiji rezultati pokazuju da je mikrobakteriološki i hemijski sastav izuzetno dobar, što je garancija kupačima i posjetiocima da mogu uživati u čarima ovog jezera.

Na ulazu u izletište su prodajni štandovi “Кrajiške kuće” gdje lokalni proizvođači mogu da izlažu svoje proizvode.

“Potpuno uređeno jezero, sa plažama i mjestima za odmor i rekreaciju, privuklo je mnoge posjetioce, pogotovo u vremenu epidemije korona virusa, kada su mnogi građani odustali od morskih destinacija”, ističu u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

U prvoj fazi je jezero privedeno turističkoj namjeni, a u drugoj će biti biti rješavana ostala pitanja bitna za funkcionisanje turističkog kompleksa.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić rekao je Srni da je prioritetno da Centar sa Odjeljenjem za inspekcijske poslove ima stalnu komunikaciju kada je u pitanju kontrola kvaliteta vode u jezeru.

“Do sada su sve kontrole pokazale da je voda visokog kvaliteta i ispravna za kupanje. Takođe, biće postavljene bove kojima ćemo označiti zone za plivače na jezeru”, istakao je Ilić.

On je dodao da će uskoro biti iscrtana horizontalna signalizacija na pristupnom putu prema jezeru, te uređen parking u neposrednoj blizini.

Ilić je napomenuo da kompleks mora biti mjesto gdje će biti poštovan kućni red, kako nijedan posjetilac ne bi imao bilo kakvih problema, te dodao da se posebno vodi računa o propisanim epidemiološkim mjerama koje se striktno primjenjuju.

Кupanje i uživanje na jezeru je besplatno za sve goste.

(Srna)