Vijesti 06.05.2020.

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači samo čeka kraj pandemije

ČITANJE: 2 minute

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači spreman je da nakon što prođe ova situacija u vezi sa virusom korona i popuste mjere zabrane kretanja i okupljanja primi prve posjetioce, potvrdio je za “Nezavisne” Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Kako je istakao, mnogo posla je do sada učinjeno oko samog jezera, a upućen je i dopis gradskim vlastima kako su svi zadani projekti završeni i urađeni.

“Nadamo se da ćemo uskoro proći ovu kriznu situaciju sa virusom korona i da ćemo početkom juna primiti prve posjetioce. Jezero je potpuno očišćeno od korova, rastinja, smeća i otpada, a izgrađene su hladare koje mogu primiti 600 ljudi. Uređene su i obale kako bi kupačima bilo omogućeno da imaju fantastične uslove”, kazao je Ilić.

Prema njegovim riječima, u fazi izgradnje je ulazna kapija za ovaj lokalitet, izgradnja recepcije, postavljanje i izgradnja sanitarnih čvorova i tuševa, a radi se i modernizacija ulaznih saobraćajnica do izletišta.

“Uređene su zelene površine, zasađeno je ukrasno šiblje, trenutno se nasipaju trim-staze te postavljaju kontejneri i korpe za otpatke. Sanirana je i podignuta nova brana koja će podići nivo jezera. U fazi smo i projekta izgradnje koncertne bine u obliku srca, koja bi sa jednom velikom multimedijalnom binom trebalo da zadovolji sve one koji se bave muzikom i svim drugima oblicima stvaralaštva od društvenog značaja, kako bi ovaj lokalitet bio što sadržajniji i bolji”, pojasnio je Ilić.

Dodao je da se ovih dana radi prefabrikacija kontejnera kako bi bili pretvoreni u mini-tržnicu, koja bi bila na ulazu na ovaj lokalitet.

“Formirana su parkirališta za auta i autobuse, a slijedi veliki broj drugih projekata koji će obogatiti ponudu jezera. Svaki partner u ovom projektu ima zadatak da izradi svoje godišnje planove  i programe i predloži kako će ovu prirodu učiniti pristupačnijom i sa više sadržaja”, naglasio je Ilić.

U ovaj projekat je već uključeno nekoliko desetina partnera, i to od udruženja građana, zavičajnih društava na prostoru Zmijanja, do gradskih vlasti i institucija.

Na platou Manjače planirana je i izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena i drugih pratećih objekata, s ciljem da se taj prostor iskoristi za razvoj cijele regije. Na tom prostoru nalaze se veliko i malo jezero te nekoliko ponornica, a takođe obiluje proplancima i stazama.

Projekat “Manjača kao turističko-rekreativni kompleks” rezultat je saradnje Centra za razvoj poljoprivrede i sela sa Turističkom organizacijom grada i Gradskom razvojnom agencijom (CIDEA).

(Nezavisne)