Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike.

“Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će se moći prenoćiti. Već sada u Centru za unapređenje i razvoj sela, odnosno gore u kompleksu postoji sedam apartmana, postoji restoran koji će takođe biti stavljen u upotrebu posjetiocima da jedu, piju, da mogu da prenoće”, izjavio je Mario Milanović, direktor Gradske razvojne agencije Banjaluka.

Projekat je rezultat saradnje Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Turističke organizacije i Gradske razvojne agencije. Uključena su i 23 partnera, od udruženja građana, zavičajnih društava, do gradskih vlasti i institucija.

Malo bliže Banjaluci nalazi se još jedna lokacija idealna za turističko rekreativnu zonu. To je Park prirode Suturlija kojem se daje novi sjaj i značaj prirodnog resursa.

Izletnici će od idućeg mjeseca tamo moći uživati u uređenom prostoru. Izletišta, ribogojilišta, penjačke staze, sportsko-rekreativni tereni, ekskurzije, brojni drugi sadržaji za porodice, samo su neke od ideja koje bi se mogle realizovati u toj oazi prirode.

“Prepoznali smo ovaj ovdje prostor koji može biti idealan za gradsko izletište gdje bi se mogle okupljati porodice, od onih najmlađih do onih najstarijih s jedne strane, s druge strane gdje i sportski kolektivi mogu pronaći svoj interes da danas-sutra dođu ovdje i imaju treningeu prirodi”, smatra Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Mioljka iz Banjaluke sedmično dolazi na Suturliju. Kaže, i sada je rijeka predivna, ali prostor oko nje trebalo bi urediti i prilagoditi onima koji uživaju u prirodi.

“Ja bih željela na bilo kojem dijelu, ovom ili gore onom planinarskm da se napravi čvrsti objekat, neki mostić da se može preći s obale na obalu. Voljela bih da se malo i obala sredi, dobro ona je poprilično čista, ali da se malo i na proljeće obnovi”, kaže Milojka Guska.

Da Suturlija dobije novi izgled pobrinuće se gradski pejzažni arhitekta. Cilj je da taj prostor, koji ima veliki potencijal, bude prilagođen za rekreaciju, turizam i odmor.

(ATV)

Gradski tamburaški orkestar muzikom pruža podršku u borbi protiv koronavirusa

Večeras je u Banjaluci trebao početi 19. Evropski festival trzalačkih instrumenata “Veče uz tamburu 2020”, koji je otkazan zbog situacije uzrokovane koronavirusom. Umjesto festivala Gradski tamburaški orkestar će narednih dana svojom muzikom pružiti podršku svima u borbi protiv korona virusa. Poslušajte njihovu izvedbu poznate italijanske pjesme “L'Italiano”:

DODIK: Mobilna bolnica ostaje u vlasništvu Vlade

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je večeras na banjalučkom aerodromu dočekao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu, rekao je da će sutra stići drugi kontingent opreme. Podsjetio je da je Vlada Srpske za nabavku pokretne bolnice izdvojila 3,6 miliona KM. “Mislim da je ovo dobar potez vlasti Srpske, ova bolnica može da

Umjetnička strana epidemiologa Kona oduševila Srbiju

Doktora Predraga Kona, načelnika Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i člana Vladinog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa znamo kao jednog od najboljih epidemiologa u Srbiji, kojeg i danas svakodnevno slušamo i gledamo tokom epidemije COVID-19. Rijetko ko, međutim, zna za njegovu umjetničku stranu, ali u svom svijetu on i

Na banjalučki aerodrom stigao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu

Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke večeras je sletio prvi avion iz Njemačke sa opremom za mobilnu bolnicu koju je nabavila Republika Srpska u okviru borbe protiv virusa korona. Avion je dočekao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, opremu su preuzeli predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, javlja