Region 20.06.2024.

Turistima “papren” sladoled u Dubrovniku

ČITANJE: 1 minuta

Mnogi građani se sve teže privikavaju na visoke cijene nekih osnovnih proizvoda na Hrvatskom primorju, a jedan turista se šokirao kada je vidio koliko je platio sladoled u uvijek ekskluzivnom Dubrovniku.

Naime, prema objavljenom računu, ovaj gost iz Dalmacije je platio 15,60 evra za četiri kugle sladoleda, što znači da je svaka kugla koštala 3.90 evra.

Ovo nije ni prvi, ni posljednji put da fotografije računa isplivaju uz oštre kritike. Uglavnom se govori o cijenama smještaja i hrane, a kako je krenulo ni ovog ljeta neće biti “miraz” kada su u pitanju cijene, piše biznisinfo.ba.

Kada govorimo o uzrocima, oni su višestruki. Ipak, niko ne može opovrgnuti kako je inflacija glavni motor pokretač ovakvih trendova.

Prema posljednjim procjenama Državnog zavoda za statistiku, godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj za maj iznosi 3,3 posto.

Gledajući podatke Eurostata, koji nam po drugoj metodologiji pripisuje nešto veću stopu inflacije, rast cijena u Hrvatskoj je drugi najveći u evrozoni, objavio je portal Direktno.hr.