Turistima se najviše sviđaju niske cijene u Banjaluci

turisti banjaluka

Turistima koji su prošle godine posjetili grad na Vrbasu najviše su se svidjele niske cijene, gostoljubivost građana i dobra hrana, kazali su u Turističkoj organizaciji grada.

Turisti pohvalno govore o dobrom noćnom  životu, tržnici, na kojoj mogu naći jeftine i kvalitetne proizvode, te o prirodnim  ljepotama  u okolini grada, ali ipak manje su zadovoljni uslugama koje su dobijali  u hostelima.

“Od turista koji su posjećivali naš info-centar najviše smo dobijali primjedbe na usluge u hostelu jer ne dobiju ono što očekuju. U našim hostelima nema tog ‘društvenog’ momenta koji očekuju gosti koji rezervišu ovu vrstu smještaja. Oni žele zajedničke prostorije za druženje i međusobno upoznavanje, a u našim hostelima dobiju samo uslugu noćenja”, kazali su u TOBL.

U Udruženju turističkih vodiča RS kazali su da se turistima posebno sviđa jezgro grada, za koje kažu da je čisto i sređeno.

“Dopada im se što u gradu ima mnogo mladih ljudi, a takođe im se posebno sviđaju tvrđava Kastel, koju treba još srediti, i izletište  Krupa na Vrbasu i njegove prirodne ljepote”, rekao je Milan Bukara, predsjednik ovog udruženja.

Dodao je da u grad dolaze posjetioci sa svih strana svijeta i da se kratko zadržavaju.

“Italijani su u prolazu, a Slovenci pretežno dolaze na vikend. Slovenci standardno dolaze autobusima, pretežno idu da posjete tržnicu, gdje  kupuju kvalitetne proizvode koji su dosta jeftini nego u Sloveniji. Porod njih, između ostalih, posjećuju nas i gosti iz istočne Azije, Španije, Njemačke i Portugala”, kazao je Bukara.

Željko Tatić, predsjednik  Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS, kazao je je grad ima odličnu gastro-ponudu.

“Naša gastro-ponuda je kvalitetna i specifična, po čemu smo i prepoznatljivi. Pored toga, imamo našu ljubaznost. Ako to dopunimo kvalitetnom infrastrukturom i smještajem, kojeg u gradu nedostaje, mislim da možemo da težimo razvijanju turističkog brenda”, smatra Tatić.

Jedan od pozitivnih primjera privlačenja turista je i Kulturno-umjetničko društvo “Piskavica”, koje stranim gostima nudi prikaz slavskih običaja.

Prošle godine grad je posjetilo 85.060 turista i zabilježena su 132.283 noćenja.

(Nezavisne)

HUMANI GEST BANJALUČANA: Pomoć porodici Knežević iz Čelinca

– Osmijehe na lica dječaka Brane, Bojana i Gorana Кneževića iz sela Torine kod Čelinca koji sa roditeljima i bakom odrastaju u uslovima nedostojnim čovjeka, izmamila je grupa humanitaraca koji su im poklonili hranu, slatkiše i veš-mašinu. Nakon što je “Glas Srpske” prošle sedmice objavio potresnu priču o dječacima koji sanjaju da imaju toplu sobu

Radojičić sa ruskim ambasadorom

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, čestitao je danas 22. april, Dana grada Banje Luke, uz želju da naš grad dodatno proširi saradnju sa lokalnim zajednicama u Rusiji.

PODJELA POZICIJA U RS: DEMOS najbolje prošao

Prema predloženom Sporazumu o zajedničkom djelovanju stranaka vladajuće koalicije u RS do 2022. godine, SNSD bi trebalo da ima 47 rukovodećih pozicija u javnim preduzećima, ustanovama i institucijama, DNS i Socijalistička partija po devet, DEMOS sedam, Ujedinjena Srpska četiri, a NDP tri direktorske funkcije Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da su na sastanku na

POVODOM DANA GRADA Položeni vijenci na Trgu palih boraca

Povodom 22. aprila – Dana grada i dana oslobođenja Banje Luke od fašizma u Drugom svjetskom ratu, danas su položeni vijenci na spomenik palim borcima u centru grada.  U ime Grada Banje Luke, vijenac su položili gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić. – Banja Luka sa ponosom obilježava

ČUBRILOVIĆ: Banjaluka prepoznatljiva evropska destinacija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću i predsjedniku Skupštine grada Zoranu Taliću 22. april – Dan grada sa željom da nastave intenzivan razvoj grada koji je postao prepoznatljiva evropska destinacija.

Promocija knjige Vukana Dubočanina na Pravnom fakultetu u Banjaluci

Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci i “Zadužbina Petar Kočić” Banjaluka – Beograd organizuju promociju knjige Vukana Dubočanina, “Otrugnuto od zaborava – Priče iz novinarske beležnice”. Promocija će se održati sutra u 18 časova u sali 48/I na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. O knjizi će govoriti, profesor dr Nikola Mojović, redovni profesor Pravnog fakulteta i