Biznis 06.02.2019.

Turistima se najviše sviđaju niske cijene u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Turistima koji su prošle godine posjetili grad na Vrbasu najviše su se svidjele niske cijene, gostoljubivost građana i dobra hrana, kazali su u Turističkoj organizaciji grada.

Turisti pohvalno govore o dobrom noćnom  životu, tržnici, na kojoj mogu naći jeftine i kvalitetne proizvode, te o prirodnim  ljepotama  u okolini grada, ali ipak manje su zadovoljni uslugama koje su dobijali  u hostelima.

“Od turista koji su posjećivali naš info-centar najviše smo dobijali primjedbe na usluge u hostelu jer ne dobiju ono što očekuju. U našim hostelima nema tog ‘društvenog’ momenta koji očekuju gosti koji rezervišu ovu vrstu smještaja. Oni žele zajedničke prostorije za druženje i međusobno upoznavanje, a u našim hostelima dobiju samo uslugu noćenja”, kazali su u TOBL.

U Udruženju turističkih vodiča RS kazali su da se turistima posebno sviđa jezgro grada, za koje kažu da je čisto i sređeno.

“Dopada im se što u gradu ima mnogo mladih ljudi, a takođe im se posebno sviđaju tvrđava Kastel, koju treba još srediti, i izletište  Krupa na Vrbasu i njegove prirodne ljepote”, rekao je Milan Bukara, predsjednik ovog udruženja.

Dodao je da u grad dolaze posjetioci sa svih strana svijeta i da se kratko zadržavaju.

“Italijani su u prolazu, a Slovenci pretežno dolaze na vikend. Slovenci standardno dolaze autobusima, pretežno idu da posjete tržnicu, gdje  kupuju kvalitetne proizvode koji su dosta jeftini nego u Sloveniji. Porod njih, između ostalih, posjećuju nas i gosti iz istočne Azije, Španije, Njemačke i Portugala”, kazao je Bukara.

Željko Tatić, predsjednik  Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS, kazao je je grad ima odličnu gastro-ponudu.

“Naša gastro-ponuda je kvalitetna i specifična, po čemu smo i prepoznatljivi. Pored toga, imamo našu ljubaznost. Ako to dopunimo kvalitetnom infrastrukturom i smještajem, kojeg u gradu nedostaje, mislim da možemo da težimo razvijanju turističkog brenda”, smatra Tatić.

Jedan od pozitivnih primjera privlačenja turista je i Kulturno-umjetničko društvo “Piskavica”, koje stranim gostima nudi prikaz slavskih običaja.

Prošle godine grad je posjetilo 85.060 turista i zabilježena su 132.283 noćenja.

(Nezavisne)