Magazin 19.11.2018.

TURIZAM Belgijanci prešli 1.500 km samo da vide Banjaluku

ČITANJE: 2 minute

Grupa od 60 belgijskih turista prešla je oko 1.500 kilometara letom iz Brisela, koji je trajao dva sata, samo da bi posjetila Banjaluku.

Naime, ova grupa turista iz Belgije iskoristila je povoljne letove avio-kompanije “Ryanair”, koji su nedavno uspostavljeni sa banjalučkog aerodroma, i tokom jednog leta iz Brisela za Banjaluku ciljano je došla samo da posjeti grad na Vrbasu.

U Turističkoj organizaciji Banjaluka rekli su da je ova velika grupa turista tokom posjete TOBL okupirala njihov dežurni info-pult kako bi dobila više informacija o gradu.

“Ekipa koja je dežurala u Info-centru imala je pune ruke posla, jer im je u prostorije odjednom, na njihovo veliko iznenađenje, ušla grupa od 60 belgijskih turista”, istakli su u TOBL.

Naglasili su da je ova grupa turista došla ciljano samo da posjeti Banjaluku.

“Gosti su se najviše interesovali za turističke atrakcije i gastronomsku ponudu, jer su čuli da je ovdje ukusna hrana”, kazali su u TOBL.

Pored toga, kako kažu, belgijski turisti su se raspitivali gdje postoji rentakar kako bi iznajmili vozilo da posjete izletište Krupa na Vrbasu, samostan Marija Zvijezda i mjesta u okolini Banjaluke.

U Turističkoj organizaciji RS istakli su da uspostavljanje tri avio-linije kompanije “Ryanair” sa banjalučkog aerodroma – za Brisel, Memingen i Stokholm – doprinosi da grad Banjaluka bude još dostupniji stranim gostima.

Nada Jovanović, direktorica TORS, kazala je da ovi jeftini letovi omogućavaju da ljudi porodično posjete Banjaluku na tri dana.

“Osim toga što su važni za našu dijasporu, u turističkom smislu ovi letovi su najrevolucionarnije što se desilo u posljednje vrijeme. Smatramo da će Banjaluku posjetiti ogroman broj turista”, kazala je Jovanovićeva.

Grad Banjaluka planira da osmisli turističke aranžmane za grupe gostiju koje budu dolazile u posjetu. Ovi aranžmani sadržavali bi raznovrsnu ponudu u trajanju od tri do četiri dana, u okviru koje bi upoznali Banjaluku i njene prirodne ljepote, te željeli da se ponovo vrate.

Duško Kovačević, vršilac dužnosti direktora Aerodroma Banjaluka, kazao je da očekuje sve više ovakvih letova sa velikim brojem turista.

“Oko 90 odsto putnika letova ‘Ryanaira’ zasad su radnici koji rade u inostranstvu i rodbina koja se međusobno posjećuje. Već iduće godine očekujem da bi u Banjaluku sve više ovim letovima mogao da dolazi veliki broj turista, jer pored gostoljubivosti, ona ima mnogo toga da ponudi turistima”, rekao je Kovačević.

Banjaluka je nedavno, pored Istočnog Sarajeva, dobila status turističkog mjesta, koji joj donosi mnoge pogodnosti.

Ove godine planirano je više od 90.000 turističkih dolazaka u grad i 130.000 noćenja.

(Nezavisne)