Politika 04.08.2022.

TURKOVIĆ: Godišnji limit po biznis kartici 240.000, a vrh Ministarstva potrošio samo 43.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Ured za reviziju institucija BiH objavio je godišnji izvještaj u kojem je dao svoje viđenje finansijske situacije u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a koje je, kako prenose mediji, prošle godine u kasi imalo više od 53,4 miliona KM.

Jedna od stavki koju su revizori izdvojili je potrošnja po biznis kartici. Tako je limit na kartici koju koriste ministar, zamjenik ministra i tajnik, prema njihovom izvještaju, 20.000 KM.

Dodali su kako je, međutim, tokom 2021. godine, ukupna potrošnja po biznis kartici iznosi 43.094.30 KM.

Ovim povodom oglasila se ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja je istakla kako je revizorski izvještaj “potvrdio da su sva sredstva utrošena namjenski i u skladu sa zakonom”.

– Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u proteklom periodu, a što jasno potvrđuje i revizorski izvještaj, ostvarilo značajne uštede, u odnosu na ranije godine, na stavkama službenih putovanja te posebno na stavci reprezentacije, gdje je potrošeno znatno manje novca u odnosu na plan i ranije godine (najniža potrošnja od 2013.). Sve transakcije obavljene su transparentno, namjenski, opravdano i u skladu sa zakonom, napisala je na svom Facebook profilu Turković.

Dodala je i kako nigdje u revizorskom izvještaju ne stoji formulacija prekoračenje limita po biznis kartici.

– Limit od 20.000 KM koji se pominje u izvještaju, a u skladu sa Odlukom iz 2007. jeste mjesečni limit po biznis kartici što je odobreno od strane Ministarstva finansija. Ukupan godišnji limit je 240.000 KM, a ukupno je prošle godine putem biznis kartice koju koriste ministar, zamjenik i sekretar, potrošeno 43.094 KM, što je niže od 20% od predviđenih sredstava za potrošnju.

Troškovi reprezentacije su u sjedištu Ministarstva u prošloj godini iznosili 80.979 KM (mnogobrojne delegacije), a u svim ambasadama i konzulatima BiH, sa stotinama uposlenih širom svijeta, potrošeno je 319.802 KM, pojasnila je ministrica.

Prema odluci Vijeća ministara BiH od iznosa predviđenog za reprezentaciju ostvarena je ušteda od skoro 20 posto. Izuzimajući 2020. godinu, ovo je najmanja potrošnja na ovoj stavci u posljednjih 13 godina, naglašeno je.

– Tokom mandata ministrice Turković nije kupljeno ni jedno novo vozilo za Ministrarstvo vanjskih poslova, ambasade ili konzulate. U isto vrijeme, ostvareni su značajni rezultati na međunarodnoj sceni, održani brojni bilateralni i multilateralni sastanci širom svijeta. Podržavamo transparentnost, otvorenost i odgovornost, ali ne i iznošenje djelomičnih podataka sa krivim i tendencioznim tumačenjima, zaključila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, prenosi Oslobođenje.

(SB)