Politika 14.12.2020.

Turković: Ne vidim razlog za burne reakcije i podizanje tenzija

ČITANJE: 2 minute

Bisera Turković, ministarka inostranih poslova BiH, danas se oglasila povodom reakcija u javnosti nakon njenog gostovanja na jednoj sarajevskoj televiziji, prilikom čega je srpski narod u Republici Srpskoj uporedila sa nacistima, a predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa Adolfom Hitlerom.

“Imajući u vidu različite zahtjeve i reakcije mnogobrojnih političkih predstavnika nakon mog gostovanja, od kojih se velika većina vjerovatno nije ni udostojila da pogleda kompletan intervju, želim da naglasim da iskrivljivanje i zloupotreba mojih izjava, s ciljem skretanja pažnje sa važnih procesa koji se dešavaju i koji slijede, nikome neće donijeti ništa dobro na ovim prostorima. Jasno je da posljednja dešavanja u UN-u, pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a i Evropskoj uniji, ali i drugi najavljeni procesi, unose nervozu kočničarima napretka Bosne i Hercegovine, ali je nedupustivo i s gnušanjem odbacujem zloupotrebu i konstruisanje mojih izjava, posebno u kojima su iznesene tvrdnje da sam vrijeđala jedan narod. To sam, podsjećam, i u pomenutom gostovanju demantovala i pojasnila”, rekla je Turkovićeva u pisanom saopštenju.

Ona se složila sa konstatacijom i zahtjevima da je potrebno izbjegavati zapaljivu retoriku, te da je potrebno da uvažavamo jedni druge i poštujemo Dejtonski mirovni sporazum.

Kaže da je viđenje njene stranke SDA povodom uređenja BiH od ranije poznato i da je već izazivalo polemike u javnosti.

“Dakle, stranka kojoj pripadam, ali i ja lično, smatramo da bi naša država bila najfunkcionalnija sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim. Obzirom da su ovi politički stavovi poznati i uvijek dostupni javnosti, ne vidim razlog za burne reakcije kojima se bespotrebno podižu tenzije”, mišljenja je Turkovićeva.

Ministarka kaže sa je važno da prestane “sistemska diskriminacija u Republici Srpskoj, da se ispoštuje presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i bošnjačkoj djeci omogući izučavanje bosanskog jezika, da se iz udžbenika ukloni Ratko Mladić, da se poštuje član 97. Ustava RS i da se omogući zapošljavanje u javnom sektoru po popisu iz 1991.

“Početak rješavanja ovih problema, istinski bi potvrdio da poštujemo zakone, Ustav, Dejtonski sporazum, te da više uvažavamo i poštujemo jedni druge.  O pojedincima koji su tražili moje izvinjenje i držali moralne lekcije, ne bih puno govorila. Podsjetit ću da su neki od njih, prema izjavama svjedoka, umiješani u premještanje masovnih grobnica nakon genocida u Srebrenici i ratna dešavanja u Kotor Varošu i Banjaluci, dok su neki, mimo cijelog civiliziranog svijeta, odbili da se 11. juli proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini”, smatra Turkovićeva.

Nakon njene sporne izjave u petak, reagovali su mnogi funkcioneri iz Republike Srpske, a neki od njih su tražili da Turkovićeva podnese ostavku.

(N.S/ Banjaluka.net)