Politika 04.12.2021.

Turković o situaciji u BiH: Oni koji negiraju genocid su spremni da uzmu ono što nije njihovo

ČITANJE: 1 minuta

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković na Ministarskom vijeću OSCE-a u Štokholmu govorila je o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, koja, kako je kazala, “traži našu pažnju i poziva da se uključimo”.

Turković se na početku govora pozvala na riječi ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova.

– Podržavam riječi ministra Lavrova koje je izgovorio tokom sinoćnje večere: “Budimo iskreni”. Slažem se. Budimo iskreni. Iskrenost nas tjera da kažemo da visoki zvaničnik vlasti BiH i lider najveće političke stranke iz jednog bh. entiteta efektivno poziva na secesiju tog entiteta – kazala je Turković.

Dodala je kako je Dodik najavio planove za povlačenje iz Oružanih snaga BiH, te preuzimanje lokacija u tom entitetu i uspostavljanje entitetske vojske.

– Taj potez bi uništio godine napretka u reformi odbrane BiH. Ne moram vas podsjećati da je slična retorika rezultirala sa više od 100.000 života izgubljenih u BiH, koji su većinom bili nevini civili. Evropa je poslije Holokausta rekla “nikad više”. Ipak, manje od 50 godina nakon toga svjedočili smo genocidu u srcu Evrope. Oni koji negiraju holokaust i genocid, slave osuđene ratne zločince, desničarski ekstremisti i nacionalnosti su spremni da uzmu ono što nije njihovo. To je politička situacija u BiH. Situacija koja traži našu pažnju i poziva da se uključimo – poručila je Turković, prenosi Faktor.

(A.M.)