Politika 02.01.2023.

Turković o SM BiH: Jedan ministar iz reda Bošnjaka pod kontrolom SNSD-a i ovladavanje procesima vodiće destabilizaciji BiH

ČITANJE: 1 minuta

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oglasila se danas o procesu formiranja novog Savjeta ministara BiH i upozorila šta bi značilo da je jedan ministar iz reda Bošnjaka pod kontrolom SNSD-a. Podsjećamo, SNSD će za ministra za ljudska prava i izbjeglice kandidirati Denisa Šulića koji je danas kazao da je imovina RS neupitna i da to niko ne može promijeniti. Dakle, Šulić direktno negira Ustavni sud BiH i njegove presude.

“Ukoliko u Vijeće ministara BiH bude izabran član iz reda Bošnjaka, a pod kontrolom SNSD-a, to će značiti prepuštanje potpune kontrole nad Vijećem ministara BiH proruskim političkim snagama. Važeći propisi o radu Vijeća ministara BiH zahtijevaju da za odluke moraju glasati najmanje po jedan od ministara iz svakog od konstitutivnih naroda. To ne moraju nužno biti zamjenici predsjedavajućeg.

Dovoljno je jedan ministar Bošnjak koji će slijediti politiku SNSD i HDZ i da preuzmu apsolutnu vlast u Vijeću ministara BiH. Podsjećam sve da su upravo Dodik i Čović u Domu naroda BiH spriječili da BiH usvoji sankcije Rusiji”, navela je Turković.

Dalje dodaje, “proveli smo četiri godine teške borbe za očuvanje institucija BiH i postignutog napretka”.

“Često pod ucjenama i pritiskom, ali su tri probosanska ministra Selmo Cikotic i Sifet Podžić djelovala usaglašeno sa mnom i spriječili smo da osovina SNSD i HDZ potpuno ovlada procesima i povuče BiH unazad. Prepuštanje poluga odlučivanja u Vijeću ministara proruskoj politici bi bio korak ka opasnoj destabilizaciji BiH i cijele regije”, upozorila je Turković.

(A. S.)