Politika 21.09.2020.

Turković: Odlagalište na Trgovskoj gori ugrožava ljudske živote

ČITANJE: 2 minute

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković u obraćanju na 64. Generalnoj skupštini Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ u Beču upozorila je da predloženo mjesto odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u blizini granice sa BiH, predstavlja direktnu prijetnju lokalnim zajednicama u slivu rijeke Une, koje broje ukupno 300.000 ljudi.

Turkovićeva je naglasila da je pandemija kovida 19 suočila svijet sa nezapamćenom situacijom i da se, dok traje borba za rješavanje situacije izazvane pandemijom, ne smije zaboraviti poštivanje ljudskih prava, među kojima je osnovno – pravo na život.

“Danas je u sjevernom dijelu BiH ugroženo to pravo na život. Zbog predloženog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u susjednoj Hrvatskoj, ugroženi su životi onih koji žive u blizini rijeke Une, jedne od rijetkih netaknutih i bistrih rijeka u Evropi, prema `Nacionalnoj geografiji`”, navela je Turkovićeva.

Ona je istakla da je predložena lokacija na Trgovskoj gori udaljena manje od jednog kilometra od granice sa BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

“Ta potencijalna lokacija za nuklearni otpad prijeti curenjem u podzemne vode koje se ulivaju u rijeku Unu, na koju se stanovništvo sjeverne BiH egzistencijalno oslanja. Regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH smatra da predloženo mjesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik za potencijalne zemljotrese, klizišta i poplave”, rekla je Turkovićeva, ističući da seizmička područja poput ovog ne zadovoljavaju međunarodne standarde za izgradnju takvog postrojenja za nuklearni otpad.

Ona je upozorila da predloženo mjesto predstavlja direktnu prijetnju lokalnim zajednicama koje broje 300.000 ljudi, koji se oslanjaju na rijeku Unu.

“Potencijalni negativni uticaji na zdravlje takođe izazivaju osjećaj straha kod lokalnog stanovništva u obje zemlje, što bi moglo dovesti do negativnih socio-ekonomskih uticaja. Stoga tražimo pomoć EU i IAEA kako bismo pomogli našem susjedu da pronađe sigurno i prikladno mjesto za svoj nuklearni otpad”, rekla je Turkovićeva.

Ona je dodala da treba da se pronađe mjesto koje ne prijeti životu, mjesto koje neće uticati na nacionalno blago, rijeku Unu.

“Pomozite nam da ojačamo pravo na život, temelj ljudskih prava, do kojeg iskreno držimo kao zemlja koja teži da postane kandidat za članstvo u EU”, rekla je Turkovićeva.

Tokom zvanične petodnevne posjete Austriji, Turkovićeva će održati niz sastanaka sa najvišim zvaničnicima nekoliko agencija UN sa sjedištem u Beču i OEBS-a.

Ona će se sastati i sa troje ministara u Vladi Austrije, te upriličiti sastanak sa počasnim konzulima BiH u Austriji.

(Srna)