Politika 13.01.2023.

Turković s Fajon: Dobri odnosi Slovenije i BiH, mogućne proširenje trgovinske razmjene

ČITANJE: 3 minute

U Sarajevu su se danas sastale šefice diplomatije BiH i Slovenije, Bisera Turković i Tanja Fajon, nakon čega se medijima obratila još uvijek ministrica vanjskih poslova BiH.

Na samom početku, Turković se zahvalila Sloveniji i ministrici Fajon, na nesebičnoj podršci i angažovanju na evropskom putu BiH.

Ovo je, kako je kazala Turković, prva posjeta nekog EU zvaničnika od kako je BiH dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

“Građani BiH će ovo pamtiti jer ovo je podrška koja je došla u vrlo teškim okolnostima i podrška koja nikada ne smije da se zaboravi. Kandidatski status predstavlja jasan put ka EU za BiH i za njene građane i ostaje da mi uradimo šta je do nas – ubrzanje ispunjena prioriteta koji su postavljeni. To je naš dug”, poručila je Turković.

Ona je, potom, nabrojala nekoliko stvari koje je BiH već uradila, a koje se odnose na ispunjenje EU zahtjeva. Usporedila je, zatim, odnose Slovenije i BiH i istakla izrazito dobru koordinaciju u vanjsko-trgovinskoj razmjeri.

“Ono što smo uspjeli, pored nekoliko stvari, jeste da sve više usklađujemo našu vanjsku politiku sa vanjskom politikom EU i tu je procenat u porastu. Što se tiče aktuelne situacije, Slovenija je kontinuirano podržavala naš EU put, ne samo u posljednje vrijeme već duži niz godina. Fajon je bila neko ko je davao snagu ovoj državi i ovom narodu”, riječi su Turković na današnjoj konferenciji za medije.

Dvije ministrice su razgovarale o najvažnijim bilateralnim pitanjima i aktuelnim pitanjima u BiH nakon izbora, a dotakle su se i situacije na Zapadnom Balkanu.

Turković je dodala kako je bilo je riječi o ruskom uticaju, tome kako teče proces formiranja vlasti koji će vrlo brzo biti završen, a dodala je i da očekuje da će nove snage preuzeti ubrzane aktivnosti na ispunjenu u 14 prioriteta za ulazak u EU.

“Potrebno je organizovati stabilne vlade na svim nivoima. Razgovarali smo o pokušajima produbljivanja podjela nasuprot EU vrijednostima i nadamo se da će procjep biti prevaziđen. Nakon što je Šmit uradio izmjene, očekujemo da OHR osigura provođenje odredbi Ustavnog suda BiH te da se na brz način pokrenu kaznu za kršenje odredbi Ustavnog suda”, poručuje Turković.

Na kraju svog obraćanja, Turković je istakla važnost dobrih odnosa Slovenije i BiH – trgovinska razmjena je dobra i postoji mogućnost za njenim širenjem.

“Spomenuli smo problem isplate devizne štednje, a želim da zamolim i nadležne institucije u Sloveniji da razmotre mogućnost dvojnog državljanstva, što bi za nas predstvljalo zahtjev i molbu”, istakla je Turković.

Takođe, Turković je govorila o gorućem problemu u našoj zemlji koji je, prema njenom mišljenju, ruski uticaj i miješanje susjednih zemalja u unutrašnju politiku BiH.

“Suočeni smo sa ruskim uticajem zbog pisanja zvanične press službe Rusije i toga da bi moglo doći do turbulencija u BiH. Imali smo pokušaje, ruskih vojno-medicinskih sutručnjaka da uđu u BiH tokom pandemije, imali smo konvoj koji je htio ući u našu zemlju po naredbi iz Mostara. Sve to vodi ka destrukciji naše zemlje. Imamo zadrane Ustavnog suda BiH na 9. januar, a u isto vrijeme imamo vojnu paradu na marginama Sarajeva koja je ništa drugo do provokacija i najava onoga što može da se desi sutra. Apelujemo na OHR i strane ambasade, da pokrenu krivičnu odgovornost za kršenje krivičnog kodeksa ove zemlje i spriječe najezdu utjecaja koji dolaze iz Rusije ali i susjednih zemalja”, poručila je Turković.

(N.S)