Politika 30.11.2022.

Turković: Sa Stoltenbergom nisam razgovarala o članstvu u NATO-u nego približavanju

ČITANJE: 2 minute

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković učestvovala je na NATO samitu u Bukureštu gdje je razgovarala sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

“Bio je jedan vrlo lijep razgovor sa generalnim sekretarom koji je nešto duže trajao u kojem smo razmijenili svoja opažanja i očekivanja. Ovo jejedan specijalni format u kojem je vrijeme bilo posvećeno Gruziji, Moldaviji i BiH. Čini mi se da je kod nas stanje najstabilnije i da mi nismo ugroženi kao ove dvije zemlje. Kod nas je evidentan progres, izbori su iza nas, još uvijek se formira vlast, ali nema nekih značajnih problema na tome putu”, rekla je Turković.

Ona ističe da je razgovor protekao u pozitivnom ozračju s izraženim željama za pružanje podrške BiH na evroatlantskom putu.

“Imamo takođe usvojene programe reforme i za 2021. i 2022. godinu. Dakle, stvari idu progresivno naprijed i mislim da je to na opšte zadovoljstvo svih njih ovdje. Mnogo je bilo čestitki u tom pravcu, od Blinkena preko sekretara Stoltenberga do ministara koji su posvetili pažnju upravo našem napretku. Svi su za to da se BiH daje daljnja pomoć, da se ide u organizaciju Oružanih snaga”, kazala je.

“Nismo razgovarali o članstvu nego približavanju BiH NATO-u. U tome mislim da ne postoje nikakve rezerve. Ono što smo danas čuli su samo dobre namjere da se BiH pomogne”, dodala je Turković.

Jedna od tema bila je i ruski pritisak i uticaj u BiH, Gruziji i Moldaviji.

“Druge dvije zemlje imaju zaista direktne probleme, nemaju punu kontrolu svoje zemlje. Kada je riječ o BiH, možemo govoriti o određenim pretenzijama i političkim vizijama, ali ne nikako o prisutnosti stranih trupa na našoj teritoriji i čini mi se da je sve manje takvih opasnosti”, navela je.

Ističe da BiH ide u pravom smjeru evroatlantskih integracija.

(A. S.)