Politika 11.12.2020.

TURKOVIĆ: Srbi su nacisti, a Dodik Hitler, TEGELTIJA: Oštro osuđujem, tražim izvinjenje

ČITANJE: 2 minute

Ministar spoljnih poslova BiH Bisera Turković više i ne može da sakrije svoju mržnju prema Srbima i Republici Srpskoj, pa u svojim nastupima ide toliko daleko da poredi Milorada Dodika i Adolfa Hitlera.

Gostujući na Face TV ona je govorila o ukidanju Republike Srpske, podredila je srpskog člana Predsjedništva BiH sa nacističkim liderom, te pozvala i strance da se umiješaju u proces stvaranja unitarne BiH.

“Kad bi pravosuđe funkcionisalo onako kako treba i kada bi se svi oni koji su stekli enormno bogatstvo u ovih 25 godina stavili na ona mjesta gdje bi trebalo da se nalaze, zar mislite da bi stanovništvo bilo protiv toga da imaju bolji život? Oni jesu sada pod pritiskom, ali bili su i Nijemci pod pritiskom Hitlera, ali su ipak izašli iz tog perioda. Jednom kada se glavno lice, koje je odgovorno, naiđe na adekvatnu kaznu ili promijeni kurs svog ponašanja mnoge stvari se”, rekla je Turkovićeva.

Voditelj je pitao: Poredite Dodika sa Hitlerom?

“Ja nikoga ne poredim. Ja samo govorim o različitim situacijama”, rekla je ona.

“Izjava duboko vrijeđa i oživljava strahote”

Najoštirije osuđujem izjavu i stav ministarke spoljnih poslova Bisere Turković u večerašnjoj informativnoj emisiji televizije Face u kojoj poziva na ukidanje Republike Srpske, a legitimno izabranog predstavnika srpskog naroda u Predsjedništvu BiH gospodina Dodika poredi sa Hitlerom, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH za ATV.

“Zahtjevam hitno izvinjenje minisatrke Turković srpskom narodu, a posebno malobrojnim članovima porodica koje su uspjele preživjeti strahote fašističke ideologije, zbog skanadaloznih, diskriminatorskih i uvredljivih izjava izrečenih na račun srpskog naroda i njegovih legitimnih predstavnika i izražavam duboku zabrinutost zbog trenda neuvažavanja drugih naroda od strane bošnjačkih nosilaca funkcija u zajedničkim instituacijama”, kaže Tegeltija za ATV.

“Izjava gospođe Turković ne samo da ne priliči ministru spoljnih poslova bilo koje zemlje, već duboko vrijeđa osjećaje i oživljava strahote koje je srpski narod preživio u Drugom svjetskom ratu”, dodao je on.

“Poređenje koje je gospođa Turković napravila večeras, direktno je usmjereno protiv Republike Srpske, srpskog naroda, ali i protiv smirivanja političkih tenzija u BiH i jasan je pokazatelj da je mržnja prema Srbima važnija od diplomatije i opstanka BiH kao zajednice ravnopravnih naroda”, poručio je Tegeltija.

(ATV)