Magazin 04.12.2017.

Turneja banjalučkog Nevid teatra: Premijera “Čudesnih kontinenata” u Kostajnici

ČITANJE: 2 minute

Obrazovna – interaktivna predstava za djecu “Čudesni kontinenti” Nevid teatra iz Banjaluke, premijerno je izvedena danas u Velikoj dvorani Narodne biblioteke “Nevenka Stanisavljević” u Kostajnici.

Na taj način Nevid teatar ujedno je proslavio 8 godina rada i postojanja i počeo turneju po opštinama RS, koja će trajati do 16. decembra.

U okviru programa, Nevid teatar posjetiće i Kozarsku Dubicu, Kneževo, Šipovo, Jezero, Lopare, Ugljevik, Brod, Derventu i Modriču.

– Predstava sledi principe savremenog teatra pokreta i namijenjena je djeci od 3 do 9 godina starosti. Deo je obrazovnog programa Nevid teatra – „NT 2017“ koji istražuje nove teritorije u obrazovnom pristupu učenja djece predškolskog uzrasta. Ovaj program obuhvata i realizaciju dramskih kreativnih interaktivnih radionica i predavanje na temu „Uticaj interaktivne predstave i radionica u razvoju kreativnog mišljenja kod djece još u najranijem detinjstvu“ – kažu u Nevid teatru.

Predstava “Čudesni kontinenti” pristupa djeci na jedinstven i interaktivan način, a govori o zlom zemljoposjedniku Vlastimiru Prigrabiću koji želi da na mjestima dječjih igrališta izgradi betonske zidove i zgrade. Suprostavljaju mu se Štuc i Muc iz organizacije „Dijete za bombonu“.

Objašnjavaju djeci da samo uz njihovu pomoć mogu da pobjede Vlastimira. Zajedno kreću na putovanja po svim kontinentima, posjećuju brojna neobična mjesta.

Nakon izvođenja predstave, održane su dve dramske kreativne radionice u trajanju do 35 minuta.

– Prva radionica je namijenjena za uzrast djece od 3 do 4 godine starosti, a druga za uzrast djece od 5 do 6 godina. Mališani će kroz radionice imati priliku da se upoznaju sa osnovama dramskih igara i tehnika, neverbalne i verbalne komunikacije, a sve to kroz čudesni svet fantazije u kojem se izražava osećanjima i idejama. Svi učesnici dramskih kreativnih radionica vođeni su od strane glumca/animatora da zamišljaju, razmišljaju i prikazuju iskustveno stečeno znanje. Smještanje u samo središte avanture stvara se pomoću osnovnih dramskih elemenata: pantomime, kreativnih pokreta, verbalnih izraza, vođene mašte, priče, zamišljenog putovanja, improvizacije – objašnjavaju u Nevid teatru.

Na kraju jednodnevnog programa u svim navedenim opštinama održaće se predavanje na temu „Uticaj interaktivne predstave i dramskih kreativnih radionica u razvoju kreativnog mišljenja kod dece još u najranijem djetinjstvu“.

– Ovo predavanje govoriće o načinima i metodama rada sa djecom predškolskog uzrasta i uticaju interaktivne predstave na razvoj kreativnog mišljenja. Predavanje ima za cilj da približi osnovne pretpostavke, metodologiju i tehnike dramskih igara, kako bi vaspitačima/pedagozima olakšao primenu u svakodnevnom radu sa djecom. Predavanje je namenjeno za sve koji su zainteresovani za vaspitno – obrazovnu teoriju i praksu – poručuju iz Nevid tetara.

Ovaj projekat sufinansiralo je Ministarstvo prosvete i kulture RS.

(EuroBlic)