Magazin 01.02.2016.

Turska: Maslina stara najmanje 1652 godine i dan-danas daje plodove

ČITANJE: 2 minute
maslina
Jedno od najstarijih rađajućih stabala masline na svijetu nalazi se u turskom mjestu Kirkagac, u provinciji Manisa, a brojni naučnici smatraju da je ono i mnogo starije od 1652 godine koliko su pokazala prva istraživanja.

Šef lokalne Službe za poljoprivredu i stočarstvo u Kirkagacu Meliksah Taskin je za AA kazao da je višemilenijsko stablo masline 2013. godine stavljeno pod zaštitu Kancelarije za očuvanje i zaštitu prirodnih dobara i okoliša i da će uskoro biti završena i karbonska analiza koja će precizno pokazati dob tog stabla.

Podsjetivši da su preliminarne analize pokazale da je stablo staro najmanje 1652 godine, Taskin je kazao da je već tada to stablo dobilo epitet najstarijeg u Turskoj i jednog od najstarijih u svijetu. Dodao je da stablo u Manisi ujedno spada i u red najstarijih rađajućih stabala na planeti.

-Ovo stablo privlači veliku pažnju domaćih i stranih turista, kao i naučnika. Pokrenuli smo inicijativu s obzirom na brojne tvrdnje naučnika da je stablo mnogo starije od prvobitno utvrđene dobi. Pretpostavljamo da je stablo starije za oko 500 godina od prvih nalaza. Mislimo da će karbonskom analizom biti dokazano da je ovo stablo staro koliko i poslanik Isa, dakle 2016 godina- kazao je Taskin.

Stablo je već nekoliko godina stjecište brojnih turista, a nalazi se i na skoro svim turističkim brošurama te turske regije.

Vlasnik zemljišta na kojem se nalazi stara maslina Mehmet Adiguzel je kazao da je prije tri decenije kupio to imanje i da je i tada znao da je to staro stablo, ali da nije mogao pomisliti da se radi o jedinstvenom primjerku koji traje vjerovatno koliko i nova era čovječanstva.

Ističući da je po proglašenju stabla prirodnim spomenikom donirao dio zemljišta lokalnim vlastima da urede prilaz, Adiguzel je kazao da i dalje on bere plodove masline.

-Mnogi su mi govorili da posječem stablo kad sam kupio zemljište. Moja ruka to nije mogla učiniti, pa sam zatražio stručnu pomoć da se utvrdi njegova dob. To jeste staro stablo, ali i dalje daje odlične plodove od kojih pravim kvalitetno ulje- kazao je Adiguzel.

(AA)