Vijesti 21.01.2016.

Turska: Nakon 60 godina shvatili da im je džamija okrenuta u pogrešnom pravcu

ČITANJE: 1 minuta
dzamija turska
Nakon šest decenija vjernici su shvatili da njihova džamija nije pravilno okrenuta prema Kibli u Mekki i promijenili su pravac okretanja pri klanjanju namaza.

Džamija Kakac u turskom gradu Kutahyi izgrađena je 1956. godine sredstvima dobrotvora, a vjernici su proteklih dana obavijestili imama džamije i zvaničnike Muftijstva da sumnjaju u pravilan položaj džamije.

Muslimani širom svijeta se pri klanjanju namaza okreću prema Kibli, odnosno prema Mekki, pa su i sve džamije okrenute u tom pravcu.

Muftija Yusuf Gul je naložio da se utvrdi da li su sumnje vjernika osnovane i ispostavilo se da su vjernici već 60 godina klanjali, a da pravac u kojem je džamija okrenuta odstupa za 69 stepeni od pravca Kible.

-Utvrdili smo veliko odstupanje, ali vjernicima sam jasno kazao da se to na neki način mora popraviti, ali da ne brinu da su njihove dosadašnje molitve bile upitne, jer takva vrsta greške ne kvari namaz. Rušenje džamije ili njenih zidova bi u ovom trenutku izazvalo druge probleme, pa smo odlučili u džamiji iscrtati nove linije za redanje vjernika u namazu i problem smo za sada tako riješili- kazao je muftija Gul.

Imam džamije Mehmet Izbudak je kazao da su mnogi vjernici sada iznenađeni kada vide da se u namazu ne okreće u pravcu u kojem je džamija prvobitno izgrađena, ali svi razumiju da je tako ispravno postupati.

(Klix)