Politika 24.11.2015.

Turska oborila ruski Suhoj 24 na granici sa Sirijom

ČITANJE: 1 minuta

Dok turski službeni izvori tvrde kako je ruski avion ušao u turski vazdušni prostor, rusko ministarstvo obrane te navode odbacuje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruski vojni avion tipa Su-24 oboren na granici Turske i Sirije.

Prema preliminarnim izveštajima, avion je oboren raketom sa zemlje. Ministarstvo je saopštilo da su piloti uspijeli da se katapultiraju i sada se utvrđuje šta se dogodilo sa njima.

”Su-24 ruske avijacije je pao na teritoriju Sirije posle paljbe sa zemlje. Letelica se nalazila u vazdušnom prostoru Sirije na visini od 6.000 metara”, navedeno je u saopštenju.

Sa druge strane, Tursko ratno vazduhoplovstvo  je srušilo nepoznat ratni avion kraj tursko-sirijske granice, nakon što je ovaj narušio turski vazdušni prostor, javlja CNN Turk, prenosi Rojters. O padu su izvijestile informativne stanice NTV i CNN-Turk citirajući turske vojne izvore.

CNN-ovi reporteri upozoravaju kako postoji ozbiljna mogućnost eskalacije situacije u međunarodni incident, zavisno tome kako će se Rusija postaviti prema napadu.

Vladimir Putin već je najavio da će se obratiti javnosti u popodnevnim satima.

Turski premijer Ahmet Davutoglu razgovarao je sa načelnikom Generalštaba turske vojske i ministrom spoljnih poslova o razvoju događaja na granici sa Sirijom, saopšteno je iz Davutogluovog kabineta, a prenosi Rojters. On je, takođe, naložio Ministarstvu spoljnih poslova da se konsultuje sa NATO, UN i relevantnim zemljama u vezi sa razvojem situacije na sirijskoj granici.