Politika 13.12.2015.

Turska u Siriji ratuje protiv Kurda

ČITANJE: 2 minute
Erdogan
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne ratuje u Siriji protiv takozvane Islamske države, on ratuje protiv sirijske vlade zbog problema sa Kurdima, izjavio je bivši zvaničnik CIA i izvršni direktor Savjeta za nacionalni interes Filip Džiraldi.

– Ukoliko Kurdi formiraju svoju državu, oni će uzeti 30 odsto teritorije Turske – rekao je Džiraldi i ocjenio da je to „Erdoganov košmar“.

On je istakao da je obaranje ruskog bombardera u Siriji bio čin provokacije koji su orkestrirali turski visoki zvaničnici. – Međutim, Erdogan nije mogao da predvidi da ga NATO neće braniti i da će Rusija preduzeti odlučne uzvratne mjere. Sada pokušava da krene korak unazad. On govori da bi voleo da se incident nikada nije dogodio. Ali, on se dogodio se upravo zato što je Erdogan to želeo – navodi Džiraldi.

Bivši zvaničnik CIA se osvrnuo na činjenicu da SAD žmure kada Ankara u Siriji slijedi svoje interese, uključujući podršku teroristima. – Kada je reč o Turskoj, tu postoji dilema za Vašington. Politika SAD u Siriji je nemoguća bez Turske. Americi je potrebna baza u Turskoj kako bi sprovodila vazdušne udare u Siriji – naglasio je Džiraldi.

On je ukazao da i pored toga Vašington ništa nije uradio kako bi se situacija poboljšala, a da je, za razliku od SAD, ruski predsednik Vladimir Putin – delovao primereno – .

– On je siguran da je ključ za rješavanje konflikta podrška stabilnim vladama regiona – Siriji i Iraku – kazao je Džiraldi.

Bivši zvaničnik CIA je dodao i da su sve optužbe o Erdoganovoj porodici i trgovanju naftom sa DAEŠ-om, a naročito one koje se tiču njegovog sina Bilala, tačne.

– Optužbe su tačne. Nema tu tajni. Svi su vidjeli kamione i novac kojim je plaćana nafta. Inače, Turska je isto radila i sa Iranom dok je bio pod sankcijama. Kupovala je iransku naftu. Sve operacije je kontrolisao Erdoganov sin – zaključio je Džiraldi.

(Sputnik)